O duchovním poznání a cestě bez dogmat a jiných nesmyslů na konci této Epochy

Ájurvédské nauky-II

23.05.2010 18:38

Bioenergie a biotypologie

 
Každý člověk má právo na zdravý a dlouhý život.

Bioenergie

Jak bylo popsáno v předchozím článku, existují v ájurvédě tři bioenergie  - váta, pitta, kapha. Pokud se nacházejí v rovnováze, zaručují dokonalé fungování všech psychosomatických procesů v těle a představují ájurvédský koncept zdraví. Malá odchylka jedné nebo více bioenergií do nadbytečného nebo nedostatečného fungování naznačuje již chorobný stav. Člověk tedy není nemocen až tehdy, když se objeví symptomy nemocí, ale již ve chvíli, kdy se objeví příčiny působící chorobu.

Bioenergie váta

má vlastnosti prvků éteru a vzduchu. Je suchá, chladná, lehká, subtilní, drsná, nestálá a jasná. Neexistuje tělesná funkce, kterou by váta neřídila, a proto hraje důležitou roli v každé terapii, protože je schopna odstranit z těla toxické substance, vysušit rány a dát nemocným orgánům potřebné impulzy. Kontroluje dělení buněk, obstarává tvorbu buněčných vrstev, diferenciaci orgánů, pohyb srdce, plic, žaludku a střev, vedení vzruchů od smyslových orgánů k mozku a k míše, zpětné vedení k motorickým orgánům, vylučování stolice, moči, potu, menstruaci, ejekulaci semene a porod. Má své sídlo ve spodních částech těla.

Bioenergie pitta

tvoří prvek oheň společně s malým dílem prvku vody. Je ostrá, kyselá, horká, lehce olejnatá, pronikavá, pohyblivá, má vůni syrového masa. Buduje tělesné tkáně, tvoří odpadní látky a bioenergie z potravy, vody a vzduchu, reguluje výměnu látkovou, zodpovídá za sekreci v trávícím trktu, kontroluje tělesnou teplotu, hlad, žízeň, zabarvení, pružnost a lesk pokožky, zrakovou schopnost. V psychice stojí za odvahou, intelektem, jasností, statečností a veselostí. Její hlavní sídlo je ve střední části těla mezi pupkem a bradavkami.

Bioenergie kapha

vychází z prvků vody a země. Je těžká, chladná, měkká, olejnatá, stabilní, hlenovitá a sladká. Má funkci mazání a soudržnosti různých tělesných struktur, zvláště kloubů. Má funkci stability, rozvoje masy a váhy, sexuální potence a plodnosti, odolnosti proti nemocem a rozkladu. V psychice ovlivňuje duševní schopnosti jako je trpělivost, duševní sílu, oproštěbnost od žádostivosti. 
Její sídlo je v horní části těla - v horní části prsou, ale i v ostatních částech těla - hlava, šíje, krk, klouby, nadbříšek a tukové tkáně 

Biotypologie

Ájurvéda nepovažuje chorobu za nezávislý faktor, ale vidí ji v souvislosti s individuální konstitucí (prakrti). Vedle rozdílných fyzických a psychických příznaků se mohou lidé rozdělit také podle toho, která bioenergie u nich převládá. Vlastnosti převládající bioenergie utvářejí také charakter člověka. V souvislosti s tím proto reagují různí lidé odlišně na vlivy životního prostředí, rány osudu, potravu, léky nebo i fyzické terapie. Každé ájurvédské ošetření se opírá o příslušný biotyp, bez jehož přesného určení nemůže být žádný pacient ošetřen. Ve své podstatě se rozlišují 4 biotypy:

  • Vátaprakrti - osoba s převládající vátovou bioenergií. Patří sem všichni lidé s malou váhou a lehkou tělesnou stavbou. Typickým tělesným znakem je výrazný ohryzek. Tento typ se dovede nadchnout, rychle jedná, má sklon zapomínat. Je tvořivý v umělecké oblasti. Rád se zabývá ezoterikou, může mít léčitelské, ale i asketické sklony. Má citlivou a plachou povahu. Stává se, že předčasně přeruší své vzdělání, nebo mění práci. Má sklon k vátovým onemocněním: revmatické choroby, nervozita, ischias, nespavost, suchá pokožka, zácpa, parodontitida, ledvinová slabost, srdeční slabost, kolika, nadýmání, koktání, hučení v uších, nepravidelná menstruace, křečové žíly, ochrnutí, krevní sraženiny, třesavka, špatný oběh krve atd.
  • Pittaprakrti - osoba s převládající pittovou bioenergií. Stojí uprostřed mezi dvěma extrémy váty a kaphy. Má dobrou látkovou výměnu, sklon k tělesné činnosti a tomu odpovídající zdravou svalnatou postavu. Projevuje se metodicky, vynalézavě, rozvíjí se v technické a vědecké oblasti. Tato osoba potřebuje v práci výzvy. Má trvale bdělého ducha, je dobrým řečníkem, který dobře prodává sebe i své produkty. Její agresivita může někdy přejít do nepřátelství a netrpělivosti. Má sklon k předčasnému šedivění a k plešatosti. Musí pravidelně jíst a pít. Díky nadání své povahy a výborné paměti miluje intelektuální aktivity. Trvalé napětí a přecitlivělost vedou u těchto osob často k vysokému tlaku. Dalšími neduhy jsou:
    žaludeční vředy, nádory, žaludeční, střevní a kožní rakoviny, lupénka, záněty žláz, infekce, zánět sleziny, hepatitida, infekce močových cest, pálení žáhy, herpes, nadměrné krvácení při menstruaci atd.
  • Kaphaprakrti - osoba s převládající kaphovou bioenergií. Patří sem lidé těžké, stabilní tělesné stavby. Jsou silní, vytrvalí, své plány provádějí s jistotou a sebedůvěrou. Mohou provádět i těžké tělesné práce. Sedavé zaměstnání způsobí další zvětšování jeich tělesného objemu. Ve vlhkém prostředí budou trpět bolestmi kloubů. Mají výrazný podnikatelský smysl, nedají se snadno vyvést z klidu, někdy jsou letargičtí a raději za sebe nechávají pracovat ostatní. K dobrým vlastnostem patří spolehlivost, trpělivost, laskavost a velkorysost. K špatným vlastnostem patří výrazný materialismus, skrblictví, pasivita a sklon příliš často a hodně spát. K běžným potížím těchto osob patří nadváha, nechutenství, pomalé trávení, nedostatečný oběh, cukrovka, zvracení, chřipka, nachlazení, zahleněná brotichida, astma, ledvinové kameny, oteklé lymfatické žlázy, vodnatelnost, struma, rakovina plic a prsu, plísňová onemocnění atd.
  • Samaprakrti - osoba s vyrovnanými bioenergiemi je zdravotně i duševně ideální případ. Tento typ je vystaven jen malému emočnímu kolísání a je také dobře chráněn před chorobami. Pokud přesto onemocní, je to vlivem jednostranné stravy, nebo vnějšími vlivy. Dbá na každý sebemenší detail, dodržuje přísný denní režim. Platí za velký vzor a ve společnosti zaujímá významné postavení.

Podle odborných materiálů zpracovala ing. Tatiana Flanderková

Převzato z https://www.terapie.aztip.cz/