O duchovním poznání a cestě bez dogmat a jiných nesmyslů na konci této Epochy

Akupresura - seznámení s metodou

15.06.2011 08:12

Protože jsme se již několikrát zmínili v textech a akupresuře a také chystáme nějakou tu svépomoc s použitím této metody, neuškodí si akupresuru jako takovou blíže představit. Pro tento účel jsme převzali následující texty :

PN

 

Akupresura

Akupresura, někdy u nás nazývaná čínská tlaková masáž - TUINA, je předchůdcem akupunktury a vychází také ze stejných principů. Tato terapie je stará několik tisíc let. Působí, podobně jako akupunktura, na akupunkturní body, které jsou rozmístěny po celém těle ( hlava, trup, končetiny) a seřazeny na jednotlivých meridiánech.


Meridiány jsou dráhy (kanály), kterými proudí energie. Každý meridián a body na něm souvisí s některým orgánem, např. meridián plic, meridián žaludku atd. Když je některý z akupunkturních bodů "ucpaný", je zabráněno toku energie v těle a znamená to, že příslušný orgán není v pořádku. V těle potom dochází k nerovnováze a vznikají zdravotní problémy. Když se ošetří vybrané body na meridiánu, energie začne znovu proudit, tělo se dostává do rovnováhy, zbavuje se bolestí a dalších zdravotních problémů. Na body se vyvíjí tlak bříškem palce nebo prstu, ale i loktem. Může se tlačit až minutu, nebo tlačit "přerušovaně" ( vyvíjet tlak, povolit a zase vyvíjet tlak), nebo působit malými krouživými masážnimi pohyby. 

 

Akupresura je výborná preventivní metoda. Uvolňuje napětí, podporuje funkčnost orgánů, ale taky zmírňuje bolesti, uvolňuje svaly a blokády, udržuje tělo v rovnováze. 

 

"...zadržte zlo, dokud neexistuje a poruchu, dokud se neprojeví..." Lao-c´

 Zpracovala ing. Tatiana Flanderková

 

 

Akupresura nohou

V posledních letech se dostává stále více do popředí psychosomatická medicína. Jejím principem je poznání, že psychika ovlivňuje tělo nejméně stejně významně jako tělo psychiku. Optimální stav je tedy stav rovnováhy mezi souhrnnou funkcí psychickou a souhrnnou funkcí tělesnou. Nerovnováha se projevuje zprvu sotva patrnými, později mírnými potížemi, postupně dochází k poruše funkce již diagnostikovatelné a konečně ke změnám trvalého rázu. Tuto posloupnost plně respektuje stále populárnější a žádanější akupunktura a také v tomto principu tkví tajemství jejího úspěchu. Dokáže úspěšně a přesně napomáhat organismu a stabilizovat stav rovnováhy, tedy stav, kterému říkáme zdraví.

Je samozřejmé, že všechny faktory známé správné životosprávy se uplatňují při udržování zdraví, ale lidé vždy hledali a hledají postupy, které jsou svým účinkem zřetelnější a také cílenější. Tak dochází k renesanci požívání bylinných čajů, relaxačních a koncetračních cvičení jógy, hydroterapie, saunování, zpřeňování dietních režimů a pod. To všechno se snaží lidé dělat sami pro sebe, aniž by k tomu potřebovali lékaře. Podle rozsáhlých výzkumů světové zdravotnické organizace koncem 20. století jen 18 % onemocnění vyžadovalo přímou lékařskou pomoc. Tedy z toho vyplývá, že dobře ošetřovaný organismus sám o sobě se vypořádá s řadou skrytých a nepozorovatelně probíhajících příznaků onemocnění. Moderní člověk žije rychleji a dynmičtěji než jeho předkové a tak také vznáší požadavky na účinnější metody, které by pomohly jeho organismu rychleji se vypořádat se stavy, které lze obecně charakterizovat ja ko snadná únavnost, poruchy koncentrace mysli, pocity těžkých údů, zaujatost hlavy, pobolívání hlavy, nechutenství, poruchy trávení, pocity mrazení v zádech, studené končetiny, návaly horka, stavy úzkosti a svírání hrudníku, pocity staženého hrdla, bezdůvodná ospalost, nespavost, závratě a podobně. Je zřejmé, že ne vždy jde o útok nemoci v pravém slova smyslu, častěji jsou pozorovány souvislosti se sluneční aktivitou, geomagnetickou aktivitou, s meteorologickými vlivy a ještě další, které nejsou dosud řádně zpracovány. Není zvláštností, když se pracující člověk cítí unavený, rozladěný, podrážděný, uštvaný a lítostivý. Zvláště ženy, na kterých ve většině stále spočívá ještě druhá směna v domácnosti hledají úlevu v pití černé kávy, kouření, v koupelích a  analgetických lécích. To sice přinutí organismus k dalšímu výkonu, ale ke zdraví to rozhodně nepřispívá.

Modernizovaná akupunktura je dosti složitá pro samotné lékaře, natož pro laiky, ale její odnož akupresura je jednoduchá, dá se odkoukat a provádět

kdykoliv a kdekoliv. Její účinek je kontrolovatelný a změny, které vyvolává nejsou překotné a tedy je časová rezerva, jak přestat aniž by došlo k výraznějšímu zhoršení stavu. Akupunkturisté vypracovali přesnou mapu zon, což jsou malé plošky na chodidlech, prstech, nártech a hranách nohou a prstech a dlaních rukou, s podobnými vlastnosti jako akupunkturní body.  Jejich citlivost ukazuje na poruchu té které části těla, orgánu a jeho funkce. Vlivem na zonu umožníme zpětnou vazbu a dochází k úlevě a úpravě funkce. Akupresura prováděná na těchto zonách tedy přináší poměrně rychlou úpravu ve vyjmenovaných stavech  i při onemocnění zřetelnějších. V podstatě se hlava promítá do prstů, zejména palců nohou, oblast bříšk prstů (záprstí) prezentuje hrudník, klenutí v celé šíři nohy oblast břicha, vnitřní hrana nohy a patamá spojení s páteří, ledvinami a pohlavními orgány, zevní hrana nohy  prezentuje velké klouby od shora dolu a končetiny atd.

 

Akupresura nohou 

 
 1  hlava a sinusy    11   ledviny  21 plíce,bronchie   31 ischias 
 2  epifýza   12  žaludek,solar plexus  22  játra  32  srdce
 3  hypofýza   13  slinivka  23  žlučník  33  slezina
 4 migréna   14  močový měchýř  24  nadledvinky  34  zánět, energie
 5  hlasivky,štítná žláza  15  močovod  25  tlusté střevo  35  dna,prostata,koleno
 6  krk  16  trojklanný nerv  26  slepé střevo  36  dýchání,slezina,slinivka
 7  záda  17  hemeroidy, konečník  27  kyčel  37  oči,limfatické žlázy
 8  štítná žláza  18  oči  28  tenké střevo,vnitřnosti  38  prostata, vaječník
 9  příštitná tělíska  19  paže,ruce,ramena  29  koleno  39  prostata,penis,dělohy
 10  koleno  20  uši  30  lýtka  40  prostata,trojklanný nerv

Presura nevyvolává změny při vlivu na zonu jejíž cílový orgán je v pořádku. Proto je možné proces urychlit současným působením na více plošek - zon -a efekt se uplatní jen tam, kde je ho třeba, tedy tam, kde je rovnáha funkce narušena. Tato okolnost byla známá v Číně a Japonsku již před více než patnácti stoletími.  Lékaři doporučovali např. pro domácí léčbu škopek s vodou a drobnými kaménky, do kterých se nohy mírně bořily a přešlapováním došlo k intenzivní presuře a masáži skoro všech reflexních zon nohou. Po takové léčebné proceduře se budete cítit velmi uvolněni, budete mít pocit lehkosti a vaše potíže se zmírní nebo i zmizí. V moderní době se doporučují různé akupresurní rohože, ale to neznamená, že původní verzi, např. ve formě bedýnky a oblázků, nelze používat.

Podrobnější seznámení s možnostmi působení na tlakové body nohou vám postupně poskytne oddíl Reflexní terapie. 

Zpracovala ing. Tatiana Flanderková

 

 

Akupresura rukou

Podobně jako zony na nohou existují také zony se stejnými vlastnostmi i na dlaních rukou:


1 sinusové reflexy  12 močový měchýř 23 slezina
2 mozek 13  prostata a děloha 24 žlučník
3 hypofýza  14  konečník 25 příčný tračník
žaludeční oblast  15  oči 26 ledviny
slinivka břišní  16  Eustachova trubice 27 vzestupný tračník
krční obratle  17  uši 28 sestupný tračník
štítná žláza, příštítná tělíska  18  plíce 29 ileocecální chlopeň
hrudní obratle  19  ramena, paže 30 oblast slepého střeva
tenké střevo  20  srdce 31 vaječníky nebo varlata
10  močovod  21  solární plexus 32 esovitý tračník
11  bederní, křížové a kostrční obratle  22  játra 33 oblast ischiasu

Podrobnější seznámení s tlakovými body na rukou najdete v oddíle Su - jok.

Zpracovala ing. Tatiana Flanderková

 

 

Akupresurou proti únavě

Recept starých Číňanů pomáhá zbavit se nepříjemných pocitů.

Když vás trápí únava, bolí hlava, nebo na nic nemáte chuť, spolehněte se na akupresuru. Stačí, když správným způsobem zatlačíte na určitá místa a problémy pominou. Nabízíme  vám nenáročné techniky, jak aktivovat energetická centra organizmu. Tuto "první pomoc" můžete provádět vždy a všude - v práci, doma, ale i při důležitém střetnutí. Akupresura není jen lékem proti únavě, ale pomáhá též zbavit se nepříjemných pocitů a dosáhnout vnitřní rovnováhu. Pro stanovení vteřin nepotřebujetestopky, stačí, když budete pomalu v duchu počítat.

Bolesti hlavy, unavené oči

Bod najdeme na vnitřní straně očního oblouku u kořene nosu. Lokty opřeme o podložku, podepřeme si čelo, hlavu předkloníme, oči zavřeme, palce přiložíme po obou stranách ke kořenu nosu, hlavu uvolníme a v této poloze setrváme patnáct vteřin.


Při přetížení, napětí, na uvolnění páteře

Místo mezi rameny a krkem na nejvyšším bodě svalstva zad a šíje. Ukazovák, prstenník a prostředník přiložíme na protilehlé strany krku, ruce jsou vpředu křížené. Prostředníkem na nejvyšším místě pevně dvacetkrát zakroužíme a potom na šedesát vteřin zatlačíme.

 

Proti strachu, napětí a tlaku v hlavě

Mezi palcem a ukazovákem se ukáže při uvolněné ruce malý polštářek, nejvyšší bod. Palcem druhé ruky tlačíme na tento bod, vydržíme třicet vteřin. Pozor! Není vhodné v těhotenství!


Na osvěžení a uvolnění organizmu

Místo mezi palcem a druhým prstem na noze ve vzdálenosti asi dva a půl palce od mezery mezi prsty. Zatlačíme palcem ruky asi třicet vteřin.


Při citových problémech

Vzdálenost přibližně na tři prsty pod klíční kostí, na čtyři prsty od vnější prohlubiny ramena. Ruce zlehka zaklíníme jednu do druhé, palce směřují k tělu. Podepřeme se lokty, horní část těla necháme zlehka padnout mezi palce, uvolníme se  a přibližně třicet vteřin zhluboka dýcháme.


Při vyčerpání  a celkové únavě

Bod ve středu těla asi na dva prsty pod pupkem. Konce ukazováku, prostředníku a prsteníku dáme dohromady a jakoby jedním prsdtem tlačíme na tento bod, přičemž horní část těla zlehka nakláníme dopředu. Tlačíme alespoň šedesát vteřin.

Na zklidnění ducha a harmonizaci vnitřních orgánů

Vnitřní strana předloktí, asi dva a půl prstu od čar zápěstí, přesně ve středu. Palcem opačné ruky zatlačíme na bod a vydržíme patnáct vteřin.

Při napětí, pocitu strachu, na uklidnění

Bod na dlani přesně ve středu pod prostředníkem. Palcem opačné ruky zatlačíme na bod, vydržíme třicet vteřin.


Při menstruačních bolestech

Na vnitřní straně holeně, přibližně čtyři prsty od vnitřní kosti kotníku v rýze mezi kostmi. Posadíme se, jednu nohu přeložíme přes druhou a palcem opačné ruky zatlačíme. Vydržíme třicet vteřin. Pozor ! Není vhodné v těhotenství!


Na unavené nohy, při bolestech páteře a hlavy

Vnitřní strana vnější kosti kotníku (směrem k prstům nohy), asi dva a půl centimetru směrem k druhému prstu nohy od palce. Zatlačíme palcem a přibližně dvacet minut zlehka kroužíme.

 

Podle zahraničních materiálů zpracovala ing. Tatiana Flanderková

 

převzato z https://sites.google.com/a/aztip.cz/terapie/

 

 

Diskusní téma: Akupresura - seznámení s metodou

Datum: 07.09.2012

Vložil: jana

Titulek: pomoc

Dobrý den,
zajímám se o akupresuru vzhledem k tomu, že mám nemocného otce a myslím, že by mu tato metoda mohla pomoci. na těchto stránkách jsem nenašla obrázky k popisu jednotlivých bodů, které jsou spojeny s jednotlivými orgány. je možné se na tyto obrázky podívat?
Předem děkuji