O duchovním poznání a cestě bez dogmat a jiných nesmyslů na konci této Epochy

Co jsou to Krystaly? - 2 (přehled kamenů a jejich vlastnosti)

13.10.2010 08:00

LK: Vážení čtenáři a čtenářky, zde vám přinášíme přehled některých vlastností jednotlivých kamenů, abyste měli snadnější práci při výběru s kterým kamenem budete pracovat podle vaší konkrétní potřeby. Na tomto místě máte možnost si stáhnout dokument  o těchto kamenech s obrázky podle druhu krystalů:

Přehled základních druhů kamenů a jejich použití.pdf (2,7 MB)

 

Achát.

Vrstevnatý chalcedon. Achát je považován za talisman umělců. Jeho nejdůležitějším aspektem je totiž podpora tvořivosti. Další oblast jeho projevu je sexualita a vztahové problémy. Na fyzické rovině je jeho působnost při odstraňování jedů z těla. Achátové jeskyňky (geody) se používají u rizikových těhotenství, konkrétně jde o ochranu a udržení plodu. Na plodnost ať už fyzickou či myšlenkovou má dopad mechový achát. Používá se i na močové cesty. Čakerně lze použít na všechna centra, ale velice často jsou k dostání barvené acháty, zejména modré, zelené,fialové a růžové.

Achát s vodou. Kolena, klouby, zkostnatělé postoje, postupy, názory (zejména ve vztahu dítě - rodič).

Akvamarín.

Světle modrý až nazelenalý beryl. Dutiny, sliznice, plíce,horní cesty dýchací, tlumení kašle, štítná žláza, oči. Pátá čakra.

Alabastr.

Bílá forma selenitu (sádrovce). Čistota jednání a myšlenek, věštecké sny, vysoká podpora intuice. Šestá a sedmá čakra.

Alexandrit.

Chryzoberyl. Za denního světla zelený, při umělém fialový. Schizofrenie, nervový systém, transformace. Čtvrtá a šestá čakra.

Almandin.

Granát nejčastěji tmavě červené barvy, může být až nafialovělý. Dodavatel energie, zvýšení tlaku, vitalita, krizové situace, odvaha, vůle jít dál i přes odpor nebo překážky, krvetvorba. První čakra.

Amazonit.

Zelený živec. Amazonit lze velice dobře použít ke zklidnění, je to výtečný pomocník k tlumení afektů (aby člověk neřekl někomu ve vzteku, co by ho vzápětí na to mrzelo). Srdeční problémy, ulehčení porodu, rovnováha rozumu a intuice. Čakerní působení – aktivizace srdeční oblasti.

Ametrín.

Fialový a žlutý křemen. Používá se k produchovnění ega, aby byly činy vedeny s nadhledem. Meditace, vnitřní klid, strach, psychosomatické potíže.

Ametyst.

Fialový křemen. Je používán především jako duchovní kámen, přivádí do nadhledu. Vynikající výsledky při zvládání závislostí (Ametystos – z řečtiny – střízlivý, neopojný.), vhodný také na společenské akce a chrání i před opilými lidmi. Velmi dobré využití jako budík. Upraví spánek tak, aby proběhly všechny tři fáze a člověk vstal rovnou probuzený, když procitne. Lze použít i když nemůžete usnout. Velmi dobře se uplatní jako meditační kámen, při zvyšování koncentrace a zlepšení paměti. Rozvinutí intuice.Ametystová drůza přiložená na temeno hlavy často pomůže od bolesti hlavy a při migrénách. Také se používá na nabíjení a očištění jiných kamenů a na patogenní zóny. Nejčastější používán na šesté a sedmé čakře.Některé ametysty ztrácejí na slunci barvu.

 

Apatit.

Fosforečnan vápenatý s fluórem a chlórem. Odstraňování bradavic, kosti, klouby, zuby. Nerozhodnost, samostatnost, činorodost. Čakerně – šestá (v prodeji je tmavě modrý), někdy čtvrtá nebo třetí – zelený nebo žlutý lze sehnat v přírodním krystalu.

Apofylit.

Čirý nebo namodralý až zelený vodnatý křemičitan draselnovápenatý s fluorem. Pomáhá uvolňovat zaseklé emoce. Vynikající pomocník kineziologů! Komplexy méněcennosti, otevřenost,intuice,čistota, kosti, klouby, zuby. Nejčastěji od čtvrté čakry výše.

Aragonit.

Uhličitan vápenatý.Vše co souvisí s vápníkem. Kosti (zejména při zlomeninách), klouby, zuby. Osteoporózy, těhotenství, mateřství, tvorba mléka, střeva, stres, přecitlivělost. Čakra třetí nebo druhá.

Aventurín.

Kusový křemen se zarostlými šupinkami slíd nebo hematitu nejčastěji v barvě zelené, skořicové nebo modré. Pochopení přírodních zákonitostí, migréna, srdeční problémy, alergie, nervové zklidnění, naděje. Čakerně druhá, nejčastěji čtvrtá, modrý podle zabarvení pátá nebo šestá.

Azurit.

Uhličitan mědi. Řešení problémů, nové nápady, intuice, jasnovidnost, ochrana, paměť, koncentrace. Šestá čakra.

Beryl.

Křemičitan berylnatohlinitý. Zlepšení zraku, odstraňování škodlivých látek z těla, rakovina střeva, průjem, nadýmání. Zvýšení schopnosti nervové soustavy čerpat energii z přírody a univerza. Čtvrtá, třetí čakra.

Brazilit.

Jde o brazilský typ citrínu v barvě žlutozelené. Ochrana před nočními děsy a proti pomočování. Třetí čakra.

Býčí oko.

Krokydolit červené barvy převážně získané zahřátím tygřího oka. Střevní problémy, vitalita, neprůbojnost. První a druhá čakra.

Celestin.

Síran strontnatý zejména v modré barvě. Navyšování vibrací, štítná žláza, pocit zbytečnosti. Pátá čakra.

Citrín.

Žlutý křemen. Práce s energií těla, rozvod z míst přebytku do míst v nedostatku energie, Ochrana před počítačovým zářením, slinivka, slezina, žaludeční problémy, úprava metabolismu. Třetí čakra.

Čaroit.

Velice složitý zásaditý křemičitan draselnovápenatosodný s železem. Mentální zrcadlo, nadhled, paměť, rakovina, pochopení souvislostí, žolík mezi kameny, když je to jinak než si myslíme. Nejčastěji šestá a sedmá čakra, ale často i na ostatní čakry.

Diamant.

Uhlík. Nejsilnější afrodiziakum, očista, vize, dokonalost, jednoduchost, přímočarost, vědomí si sebe sama. Sedmá čakra, velmi intenzivní meditace s diamantem na šesté čakře.

Dioptas.

Vodnatý křemičitan mědi. Nehojící se rány, mokvající, hnisavé. Čtvrtá čakra.

Dřevo.

Nejčastěji vyplněné křemennou hmotou, občas opálovou. Vynikající uzemnění, vhodné na spánek v nevyhovujícím prostředí - spíte jako v lese. První čakra.

Dumortierit.

Složitý křemičitan a boritan hlinitý. Řešení problémů, vyrovnávání polarit, snižování teplot a tlaků. Kámen šesté čakry.

Fluorit.

Fluorid vápenatý. Učí zapracovávat nové myšlenky do systému. Dává řád novým poznatkům. Nové programy, Chrání před elektromagnetickým smogem. Zuby. Čištění aury, propojování jednotlivých těl. Od třetí čakry po sedmou

Grosulár.

Světle zelený granát, křemičitan vápenatohlinitý. Regenerace kůže a sliznic, srdeční poruchy, deprese, melancholie, revma, záněty, osteoporózy. Čtvrtá čakra.

Hadí jaspis.

Obchodní název pro horninu stromatolit (zkamenělé sinice). Transformace, trávicí problémy, zpracování životních zkušeností, dá se použít jako vysavač (jednou stranou nasává a druhou vyfukuje – lze použít u zamrzlých traumatických energií pro uvolnění toku energie). První až třetí čakra.

Halit (sůl kamenná).

Chlorid sodný. Dýchací problémy, nachlazení, astma, pokožka celého těla, stahování negací, čištění prostorů i jiných kamenů, zklidnění. Nejčastěji druhá a sedmá čakra.

Heliotrop.

Zelený jaspis s červenými vrostlicemi hematitu. Čištění krve, krvetvorba, ledviny, játra, odstranění jedů z těla, infekční onemocnění. První a čtvrtá čakra.

Hematit (též Krevel).

Oxid železitý. Obsahuje 70 – 80 % železa. Krvetvorba, zastavování krvácení, leukémie, bércové vředy, revma, uzemnění, vitalita, náladovost, rozhodnost, jít za svým cílem, zlepšení podmínek. První čakra.

Hemimorfit.

Vodnatý zásaditý křemičitan zinečnatý. Překonávání tabu (pomáhá verbalizovat zážitky, představy, události o kterých se nemluví – ujasnit si stanoviska na tato témata). Pátá čakra.

Hessonit.

Granát oranžový,nahnědlý, křemičitan vápenatohlinitý. Radost ze života,odbourává zábrany, strnulost, ochromení a ochablost. Druhá čakra.

Hyacint.

Druh zirkonu (křemičitan zirkoničitý) v barvě žlutočervené až hnědé.Pomocník k nalezení životního úkolu, vnitřní klid, trpělivost, vytrvalost, jistota. Druhá čakra.

Chalcedon.

Oxid křemičitý. Kámen komunikace. Hlasivky, poruchy řeči, štítná žláza, tréma. Pátá čakra( modrý chalcedon).

Chiastolit.

Typ Andaluzitu. Křemičitan hlinitý. Propojení fyzické a duchovní roviny. Důvěra, vnitřní klid, chápání protikladů, životní úkol. Šestá čakra.

Chryzantémový kámen.

Celestin v břidlici. Pomáhá překonat těžké životní etapy. První čakra.

Chryzokol.

Vodnatý křemičitan mědi. Imunita, regenerace, obnova buněk, pocity viny, empatie, ženská energie. Čtvrtá a pátá čakra.

Chryzopras.

Zelený chalcedon. Schopnost přijímat univerzální lásku a odevzdávat ji všem bytostem. Ostří zrak, jasný vhled, vnitřní klid, kožní choroby, alergie.. Čtvrtá čakra.

Indigolit.

Modrý turmalín. Inspirace, řešení problémů, strach z budoucnosti, z rozhodování, duševní problémy. Pátá a šestá čakra.

Jadeit.

Křemičitan sodno-hlinitý.Ledviny. Zklidnění, vztahové problémy, citové blokády, vnitřní klid, ochrana,. Čtvrtá čakra.

Jantar.

Fosilní pryskyřice. Záněty dutin, trávicí systém, tišení bolesti, zahřívátko, deprese, dýchací problémy, silikóza. Třetí čakra.

Jaspis.

Oxid křemičitý. Obecně – najít správné řešení problémů, uzemnění, dále podle barev : Červený - příjem energií ze země, při silné menstruaci, zastavování krvácení, vyčerpání, trpělivost,vytrvalost, stabilita. Žlutý – pálení žáhy, slinivka, slezina, žaludek. Černý – uzemnění, ochrana. Zelený – pocit bezpečí, zklidnění, odstranění jedů z těla. Mookait – otupení hrotů, zjemňování, hojení zranění vnějších i vnitřních. První až pátá, vyjímečně šestá i sedmá čakra.

Kalcit.

Uhličitan vápenatý. Kosti, klouby, zuby, osteoporóza, těhotenství, mateřství, tvorba mléka. Všech sedm čaker. Manganokalcit zklidnění, něha, mateřství, prohloubení cyklu hlubokého spánku. Čtvrtá čakra.

Karneol.

Chalcedon v barvě od oranžové přes červenou k hnědé a žluté. Sexualita, radost ze života, vitalita, plodnost, tvořivost, zastavování krvácení. Druhá a třetí čakra.

Korál.

Uhličitan vápenatý. Kultivace ženské energie, empatie, kosti, klouby, zuby, osteoporózy. První, čtvrtá a sedmá čakra.

Korund.

Oxid hlinitý. Deprese, drenážování lymfatických uzlin, rozbíjení bloků, záněty, nedostatek energie, atomová elektrárna. Tyto zkušenosti s tzv. asterickými korundy.

Křemen.

Oxid křemičitý. Obecně všechny křemeny slouží k čištění. Modré křemeny slouží k pročištění a projasnění myšlenek

Křišťál.

Čirý křemen. Očista, intuice, meditace,čištění vody, prostoru, kamenů, odklánění patogenních zón, elektromagnetický smog. Lze použít velice univerzálně, jako žolíka při nedostatku jiných kamenů, snadno přijímá nové programy. Propojení jednotlivých čaker a těl. Všechny čakry.

Křišťál se sírou

Uvolnění všech napětí ve svalech. Rozbíječ blokád, zvyšovatel citlivosti a lepší vnímání sebe, neboť dominantně pracuje v místě našeho středu. Bederní páteř, oblast ledvin, dýchací potíže, astma, čištění pleti a pokožky. Dopad na všechny čakry, dominantní vliv na první až třetí čakru.

Kunzit.

Růžový spodumen. Křemičitan litnohlinitý Posílení srdce, poinfarktové stavy, transformace žárlivosti, hněvu, pokora, tolerance, přijetí kritiky, rakovina, cukrovka. Čtvrtá čakra.

Labradorit.

Sodno-vápenatý živec. Mentální zrcadlo. Objevování dosud netušených, ale i potlačovaných vlastností. Deprese. Šestá a sedmá čakra.

Lapis lazuli (Lazurit).

Alumosilikát sodný s obsahem síry. Ochrana na cestách, kámen pro štěstí, inspirace, intuice, nové nápady a jejich realizace, snížení tlaků a teplot, záněty. Šestá čakra.

Larimar.

Modrý pektolit (křemičitan vápenatosodný). Kámen meditace a duchovního klidu, nadhled a odstup od problémů, imunita, horní cesty dýchací. Pátá čakra

Lepidolit.

Litná slída. Učení, koncentrace, játra. Šestá a sedmá čakra.

Magnetit.

Oxid železnatoželezitý. Spodní část páteře, ischias, revma, dna, čištění krve. První čakra.

Magnezit.

Uhličitan hořečnatý. Nedostatek hořčíku, křeče, poruchy trávení, kámen očisty..Barvená modré forma, často prodávaná jako tyrkys, pod obchodními názvem Tyrkenit. Pátá čakra. V přírodním stavu sedmá čakra.

Malachit.

Zásaditý uhličitan mědi. Lokální anestetikum, emoční zklidnění, kámen splněných přání, dětem pro zdravý růst, ledviny, epilepsie, skleróza. Čakra čtvrtá.

Měď.

Prvek.Ochrana, žaludeční vředy, rakovina žaludku, žlučníkové kameny, rozvaha, sebedůvěra

Měsíční kámen (Adulár).

Odrůda živce s perleťovým leskem. Gynekologické problémy, ochrana plodu, porod, kojení, intuice, vnitřní klid, práce s ženskou energií, soucit, hormonální poruchy, přechod. Druhá čakra.

Morganit (Vorobjevit).

Růžový beryl. Citová poranění, čistota srdce a emocí, soucit, ochrana před bezohledností a fanatismem. Čtvrtá čakra.

Morion.

Černý křemen. Vyhledávání skrytých pokladů (materiálně i toho , co před sebou hluboko ukrýváme). Chemoterapie, odolnost, patologické sklony ( sebevraždy, sexuální zvrácenosti, drogová závislost). První čakra.

Mramor.

Zrnitá odrůda kalcitu .Kosti, degenerované klouby, zuby, těhotenství, mateřství, tvorba mléka. První čakra.

Nefrit.

Odrůda aktinolitu nebo antofylitu (velmi složité zásadité křemičitany hořčíku, železa, hliníku, vápníku a dalších prvků). Ledviny, duševní klid, močové cesty, písek a kamínky, uvolnění emocí. Čtvrtá čakra.

Obsidián.

Sopečné sklo, hornina.Virové nemoci, stahování negací, prokrvení, uzemnění, spouštěč karmických vyrovnání, razantní očista, odříznutí toho, co se přežilo,čeho se nemůžeme zbavit. Odolnost v nelehkých životních situacích, aktivace rezerv. Duhový obsidián – jasnovidnost. Apačské slzy – rozpouštění obrazů neštěstí a rozpoznání příčin neúspěchů. První čakra, mahagonový i druhá.

Olivín.

Čirý olivín též peridot či chryzolit. Křemičitan hořečnatoželeznatý. Kožní problémy, plísně, bradavice, ekzémy, celulitidy, nedostatek hořčíku, křeče, pocity viny, zklidnění, žlučník,. Čtvrtá čakra.

Opál.

Vodnatý oxid křemičitý. Mokvající rány, vytahování vody z kolena, při nedostatečné funkci ledvin a zavodňování organismu, lymfatický systém, fantazie,přijímání celého spektra života, deprese, negativita . Ohnivý opál – sexualita, vitalita. Růžový – zklidnění myšlenek, vypnutí mozku, uvolnění, klid, přijímání situace. Všechny čakry.

Perla, perleť.

Kultivace ženské energie, tvorba mléka, intuice, příčiny nemocí, schopnost pamatovat si sny, ochrana spánku. Čakry – první, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá..

Pouštní růže.

Typ sádrovce. Ledviny, střeva, zpevnění kostí. První až třetí čakra. 

Prehnit (s epidotem).

Křemičitan vápenatohlinitý (se železem). Regenerace, zklidnění. Čtvrtá čakra.

Pyrit.

Dvojsulfid železa.Dokopává člověka k dokončení započatých věcí. Sebevědomí, upřímnost, odstraňování bloků. Zvládání a přijetí materie. Třetí čakra.

Pyrop.

Obvykle červený granát hořečnatohlinitý Vitalita, aktivita, posílení organismu, krvetvorba, anémie, hojení ran, zvýšení tlaku a úprava jeho kolísání, křeče, energetická ochrana. První čakra.

Rodochrozit.

Uhličitan manganatý. Pomáhá urovnávat těžká traumata, citová zranění, deprese, cukrovka. Potřeba milovat a být milován. Čtvrtá čakra.

Rodonit.

Křemičitan manganovápenatý. Likvidace iluzí – sundání růžových brýlí (zejména vztahových), podpora srdce. Čtvrtá čakra.

Rohovec.

Směs křemene a chalcedonu. Čištění fyzického těla, trávicí problémy.

Rubelit.

Růžový nebo červený turmalín s lithiem. Deprese, psychózy, chronická únava, vhodný kámen při chemoterapii, roztroušená skleróza, cukrovka, zklidnění, posílení srdce, chápající láska. První nebo čtvrtá čakra.

Rubín.

Červený korund. Vitalita, krvetvorba, vyčerpání, deprese. První čakra.

Růženín.

Růžový křemen. Kámen dobra, zdraví a lásky. Lze využít při jakékoliv rekonvalescenci, zklidnění. Prohlubuje snovou fázi, elektromagnetický smog. Čtvrtá čakra.

Safír.

Korund (nejčastěji v modré barvě). Řešení problémů, moudrost, nadhled, překonávání překážek a těžkých životních situací, intuice, snížení tlaku. Šestá čakra.

Sagenit.

Křemen (nejčastěji křišťál nebo záhněda s vrostlicemi rutilu). Psychické problémy, astma, dýchací problémy, deprese, epilepsie, informace o zdravém stavu těla.

Selenit.

Vláknitý sádrovec.Věštecké sny, intuice, zdravý růst a srůst kostí, skolióza. Druhá čakra.

Serafínit.

Klinochlor. Manganochloritický křemičitan. Pomáhá získávat odpovědi v sobě, vysvětlit intuitivní vjemy. Čtvrtá čakra

Serpentin (Hadec).

Složitý zásaditý křemičitan hořečnatý.Vyskytuje se jako chryzotil (neboli serpentinový azbest), nebo jako hornina serpentinit . Hadí uštknutí, kousnutí hmyzu, zachování emočního klidu ( zejména při pomluvách), ochrana, odstraňování jedů. Čtvrtá čakra.

Skoryl.

Černý turmalín. Uzemnění, ochranný energetický štít, patogenní zóny, boření všech zbytečných blokád. První čakra.

Sluneční kámen.

Setkáváme se s dvěma různými kameny s tímto názvem. Jde o heliolit (živec) – Indie. Mužská energie, zahřívátko, vitalita, optimismus. Druhá čakra.Častěji se setkáváme s prodejem slunečního kamene, který je připraven z drceného skořicového aventurínu smíchaného s měděnými pilinami.Poskytuje ochranu při návratu do stresujících minulých události. Pomáhá se podívat na tyto zážitky s dnešním pochopením , a tak vyčistit stres a další emoce s tím spojené.

Smaragd.

Zelený beryl. Oční potíže, tvořivost, nové inspirace, soucit, regenerace, posílení srdce, epilepsie.Čtvrtá čakra.

Sodalit.

Složitý alumosilikát sodný s obsahem chlóru. Nemoci vzniklé způsobem života (z přejídání, přepití), snížení teplot, tlaků, na záněty. Řešení problémů, intuice, vrata do spánku (pokud nemůže člověk usnout nebo se probudit).Pátá čakra.

Sokolí oko.

Šedomodrý krokydolit – vláknitá forma křemene (s azbestem). Oční problémy, intuitivní vidění.Šestá čakra.

Spessartin.

Křemičitan manganatohlinitý. Patří do skupiny granátů, často má podíl almandinové složky.Kámen duchovních workholiků. Rozpouštění dlouhodobého stresového vypětí, pomáhá při uvědomění si toho, co nemůžeme překousnout a strávit, nechceme vidět, slyšet, co nebo koho nemůžeme ani cítit, tabuizované a trapné věci.

Staurolit.

Složitý zásaditý křemičitan železnatohlinitý. Propojuje materiální a astrální roviny, pokora, soucit, ochrana, schizofrénie, křížové bolesti.

Stříbro.

Prvek - Ag. Imunita, obnova buněk, ochrana, intuice, kultivace ženské energie.

Sugilit.

Velmi složitý křemičitan draselný s lithiem a sodíkem. Nevyléčitelné nemoci, rakoviny, pomoc při mozkových a srdečních příhodách, nadhled, důslednost, chápání souvislostí, řešení problémů a konfliktů, stavů úzkosti . Šestá a sedmá čakra.

Šungit.

Prvek - C. Spojuje neslučitelné, možnost shody, Čištění vody, hubí plísně a bakterie.

Tanzanit.

Modrý zoisit. Poslání, otázky smyslu bytí, podstata věcí a jevů, překonání zažitých modelů, příčiny nemocí. Šestá čakra.

Thulit.

Růžový zoisit.Odbourávání zábran, radost ze života, ochranný kámen, fantazie.Čtvrtá a první čakra.

Topaz.

Křemičitan hlinitý s fluorem. Dýchací problémy, pomoc při zahlenění organismu, sebejistota, pomoc při strachu. Čakerně modrý – pátá čakra, zlatý – třetí čakra.

Turritella.

Zkamenělý druh šneků. Meditace, nadhled, zesílení záměrů.

Tygří oko.

Žlutohnědý krokydolit. Sebevědomí, seberealizace, astma, deprese,žaludek, slinivka, slezina. Třetí čakra.

Tygří ruda.

Směs jaspisu, hematitu a krokydolitu (nejčastěji tygřího oka). Dobrá nálada, životní síla, vyčerpání, sebevědomí, odvaha, rozhodnost, vytrvalost, anémie, vynikající na poruchy krvetvorby, zastavování krvácení.První čakra.

Tyrkys.

Vodnatý zásaditý fosforečnan hliníku s mědí. Ochrana na cestách, imunita, odstraňování jedů z těla, astrální cestování, komunikace s vnitřním Já, čistota mysli, pomoc při zánětlivých onemocněních plic, bulimie, anorexie, poruchy řeči. Pátá čakra, čtvrtá čakra.

Unakit.

Hornina s velkým množstvím epidotu. Posílení srdce, arytmie, nezpracované problémy. Čtvrtá čakra.

Vanadinit.

Vanadičnan olovnatý s chlórem. Radost ze života, odbourávání zábran, sexualita, cit a soucit, deprese.

Verdelit.

Zelený turmalín. Zklidnění, posílení srdce a imunitního systému, empatie, nervový systém, roztroušená skleróza, paměť, při chemoterapii. Čtvrtá čakra.Turmalín meloun ještě schizofrenie, chápání protikladů.

Vltavín.

Zelený tektit. Bolesti hlavy, migrény, jasnovidnost, vize, intuice, nádorová onemocnění. Čtvrtá čakra. Jinak velice individuální neboť pracuje s hadí sílou.

Záhněda.

Hnědá nebo šedá forma křemene. Pomáhá při zbavování se závislostí, iluzí, přiblížení k realitě, chápání protikladů, bolesti,rakoviny..

Zlato.

Prvek. Sebevědomí, odvaha, aktivita, vůle, schopnost prosadit se, látková výměna, rozvíjení mužské energie, lpění na věcech, závislosti a staré modely chování. Třetí čakra.

Železitý křemen.

Hornina s hematitem, jaspisem a křemenem. Okamžité navýšení imunity. prohřátí organismu, náladovost, krevní oběh. 

 

Diskusní téma: Co jsou to Krystaly? - 2 (přehled kamenů a jejich vlastnosti)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.