O duchovním poznání a cestě bez dogmat a jiných nesmyslů na konci této Epochy

Co se to děje? - 27 (Reálný rozbor příčin změn Klimatu)

28.12.2010 11:24

Jaké jsou vědecké příčiny častých výkyvů počasí v poslední době?

 

Rubrika: Klimatické změny (27.12.2010, 140 přečtení)

Většina asi uzná, že počasí letošního roku je poměrně netypické, a to nejen v České republice, potažmo ve střední Evropě. Po celém světě jsou slyšet zprávy častých rekordech a velkých extrémech počasí.

Monzuny v Pákistánu jsou sice běžné, ale aby se nad jeho území přesunul dokonce jet-stream a vyvolal deště a bezprecedentní povodně - světově nejhorší katastrofu v novodobé historii i podle OSN, to je přinejmenším nevídané. Stejně tak v amazonské džungli má pravidelně vydatně pršet, ale proč je zde zrovna letos nejhorší sucho v historii? V místech, kde jsou na sníh zvyklí jen velmi sporadicky nebo vůbec (Argentina nebo Nový Zéland), byly letos sněhové kalamity.
 
Golfský proud Místa, na kterých napadne v zimě obvykle pár centimetrů sněhu (ČR a okolní Evropa), letos sužují opakované kalamity s přídělem i několika desítek centimetrů sněhu během krátké doby a to pravá zima podle kalendáře teprve začala!

I když tlak nad pevninou obvykle nebývá příliš nízký, letos měli v USA "extratropickou" bouři s hodnotou tlaku uprostřed tlakové níže kolem 955 hPa a tato bouře na celé Spojené státy přinesla vše - od sněhových kalamit, přes bičující vichry a silné bouře, až po tornáda.

A ačkoliv v mírném pásmu se tropická vedra objevují běžně jen v krátkých vlnách a přívalové srážky se zde objevují zpravidla jen při bouřkách (ČR), letos byla místa, kde i měsíc se teplota držela kolem 35°C, aby následně na stejná místa napadlo během jednoho dne najednou tolik vody (severní Čechy), jako je běžné jedině v tropickém pásmu, kde bouřkové mraky mohou narůstat do větších vertikálních rozměrů...

Zkrátka a stručně: během tohoto roku se již v celém světě vystřídalo neuvěřitelné množství rekordních katastrof, které jindy přicházejí kamkoliv na Zemi jen jednou za několik let nebo desetiletí. Je tedy na místě otázka co se s klimatem děje. Ovšem připadá vám, že vědecké instituce a sdělovací prostředky jsou sdílné a vysvětlují skutečné přímé i nepřímé příčiny všech těchto změn, jež z nějakého důvodu sužují celý svět?

Mně to nepřijde. Stále jsou slyšet a vidět zprávy jen typu "Santa Clause v Sofii zatkla policie", "Energetik Topolánek bojuje o post. Vláda ho podpořila" a třeba na rádiu Frekvence 1 probíhá soutěž o těstoviny... Takže z takových zpráv a akcí jde spíše pocit, že nás média záměrně zaměstnávají druhořadými věcmi namísto toho, aby nás skutečně dobře informovala o problémech, které sužují nás všechny.

Tímto článkem bych se proto rád věnoval rozboru možných příčin stávajících razantnějších změn klimatu. Ostatně - jsem nezávislý amatér, který počasí a klima dobře sleduje a může tedy snad dělat i nějaké závěry. A v dnešním světě, kde se velmi pravděpodobně ty důležitější věci před veřejností záměrně tají, se toho z oficiálních míst člověk stejně moc nedozví...


El-Nino 2009

Že se s klimatem děje něco, co dříve nebývalo, bylo znát už roku 2009. V Tichomoří vzniklo a několik měsíců se stabilně udržovalo El-Nino, ačkoliv na Zemi proudilo dlouhodobě nejnižší množství sluneční energie v historii. (El-Nino v historii pravidelně vznikalo v obdobích s vysokou sluneční aktivitou, která do atmosféry Země přidávala potřebné množství energie; roku 2009 ovšem nejenže jsme byli v slunečním minimu, byli jsme v dlouhodobém rekordním minimu.)


Sluneční aktivita

V dalších měsících se vlivy El-Nina jen zvolna ztrácely, ovšem současně začala pozvolna stoupat intenzita sluneční aktivity, která byla do té doby v již zmíněné dlouhodobém minimu. Jinými slovy energii, jež byla v zemské atmosféře jakožto zbytky El-Nina, začala obohacovat zvolna vzrůstající intenzita sluneční energie. K tomu začalo docházet od přelomu let 2009 a 2010. Talže docházelo již k součinnosti dvou jevů, které přispívaly ke gradaci klimatických výkyvů.

Je sice pravda, že sluneční aktivita roste jen velmi, velmi pomalu a mezi vědci se spíše tiše mluví o možném nástupu nového tzv. Maunderova minima, ale současně s doznívajícím El-Ninem mohl teoreticky mít i tento jinak nepříliš významný vzestup sluneční aktivity vliv i na naše klima, a tedy přispět k pomnožení klimatických abnormalit, jichž jsme dnes svědky...


Významná arktická oscilace

Významná záporná fáze arktické ascilace v zimě 2009/2010 byla dalším "přídavkem" do klimatického systému.

Při záporné arktické oscilaci dochází k tomu, že do Evropy a Asie začne zatékat studený vzduch, zatímco Arktidu ve stejnou dobu potkávají abnormálně vysoké teploty. A ačkoliv tato oscilace je vcelku běžným, opakujícím se jevem v klimatu, poslední oscilace byla největší od počátku měření (v 60. letech 20. století). Čili tím jsme pokořili další rekord a další impuls pro klima byl na světě. (Klima je provázaný křehký systém a pokud v něm z nějakého důvodu proběhne mnoho odchylek během krátké doby, mohou nastat problémy. K tomu právě zřejmě dochází.) Výraznou arktickou oscilací však série těchto změn stále neskončila. Přišel duben 2010...


Exploze Eyjafjallajökull na Islandu

Tato sopečná exploze způsobila značné problémy v letecké dopravě nad Evropou. To si určitě pamatujeme.

Pro klima jsou sopečné exploze také důležité, protože vysoko do atmosféry uvolňují popel, jenž má schopnost více na sebe nabalovat jednotlivé mikrokapičky vody a tak v podstatě "vyrábět" a zintenzivňovat srážky. Spekuluje se, že povodně ve střední Evropě v květnu a červnu způsobil do jisté míry právě sopečný popel v oblacích...

Kromě toho - letos nevybuchl jen Eyjafjallajökull, ale mimořádně silná erupce Merapi a tsunami zastihla i Indonésii a vulkanologové varují před erupcemi dalších sopek v téže oblasti (viz. zde). Rovněž i zmíněný Eyjafjallajökull na Islandu je propojený s dalšími většími islandskými vulkány jako Katla a Laki - v historii pokud vybuchl Eyjafjallajökull, v podstatě vždy byla tato erupce následována ostatními zmíněnými vulkány, které mají mnohem větší potenciál než Eyjafjallajökull. (Neustále mi hlavou poletuje slovo "média". Žasnu nad tím, jak se o tom všem nikde nemluví. Sopečné hrozby z Islandu, sopečné hrozby z Indonésie, hrozby v klimatu - mimochodem i v ekonomice - ale pořád se všude mluví jenom o blbostech. Cenzura prostě vládne světem a ti, kteří znají pravdu, musí trpět a sledovat, jak lidé nejsou informovaní! Ostatně jako vždycky, když je nějaký problém, o kterém se nemá mluvit...)

Předchozím odstavcem jsem v souvislosti ka klimatu chtěl především říci, že do atmosféry je uvolňováno letos mnoho sopečného prachu, což má nepochybně také následky na klima. Nemluvě obecně jen o vulkanických problémech, jichž je samotných také evidentně dost. Ale světová masmédia zřejmě nedochází k závěru, že by o tom měli lidé vědět... Nevadí, že všechny ty abnormality jako by se vzájemně ovlivňovaly a způsobovaly vzájemný synergický efekt...


Havárie Deep Horizon - lidská blbost a ziskuchtivost

Aby toho všeho nebylo málo, přidal se "geniální" člověk a jeho nelítostná touha po zisku.

Po výbuchu ropné plošiny v Mexickém zálivu do moře mezi dubnem a srpnem 2010, kdy se nejvyspělejší zemi - USA - konečně podařilo únik zastavit, podle oficiálních údajů uniklo 800 milionů litrů ropy. 800 000 000 litrů ropy v křehkém ekosystému planety!

Smůla na této velké tragédii, způsobené samotným člověkem, je, že propukla v oblasti, kde pramení Golfský proud - tedy v místě, kde je navíc tento proud nejslabší. Viz. obrázek:


Golfský proud


Golfský proud je "termohalinní výměník tepla". Přepravuje teplou oceánskou vodu z rovníku k břehům Evropy, díky čemuž v Evropě nemáme tak kruté zimy jako třeba na Labradorském poloostrově v Kanadě, který leží na stejné zeměpisné šířce jako střední Evropa. Právě Golfský proud je podstatnou složkou klimatického systému - a člověk si do něj přimíchal 800 000 000 ropy, která může nakonec Golfský proud možná i zastavit, značně zpomalit nebo odklonit. Navíc, je tu další věc, o které se nemluví - ropa nejenže řádně "zasvinila" Mexický záliv, kde tolik stěžejní Golfský proud pramení, ale právě díky Golfskému proudu se ropa rozšířila napříč severním Atlantikem. Že jste o tom neslyšeli? Nedívejte se na mainstreamové zprávy, tam vám nic neřeknou.

Tohle je analýza od vědců z NOAA, jak se ropná skvrna od výbuchu plošiny chovala:



Ehm... máte ještě po shlédnutí toho videa pocit, že skvrna zůstala v Mexickém zálivu?


Je zřejmé, že je něco špatně. Vědci dříve měli strach, že se Golfský proud může někdy v budoucnu zastavit nebo odklonit následkem odtání velkého množství arktických ledovců, protože do oceánu by se tím dostalo velké množství sladké vody, která má poněkud jinou hustotu než voda slaná. Jenže Golfskému proudu teď určitě nedělají problémy ledovce v Arktidě, nýbrž ropa - nepřirozená látka, mnohem horší než sladká voda v moři, která si s ním může "pohrát" a tím nakonec razantně změnit klima v Evropě směrem do zimy...

Všimněte si také, jak se tok ropy uprostřed Atlantiku zpomalil a ropa se začala "kupit" převážně na jednom místě. Nic zvláštního, nebo že by to bylo tím, že Golfský proud už kvůli té cizorodé látce začíná kolabovat?

Ale v televizi o tom jen tak neuslyšíte a v bulváru si o tom nepřečtete.

Nicméně přesto do mainstreamu unikly zprávy, že právě kvůli kolapsu Golfského proudu způsobeného ropou čeká Evropu tisíciletá zima. Tyto klimatické předpovědi následně až zesměšnili mnozí klimatologové včetně Jana Pretela z ČHMÚ, který argumentuje tím, že počasí lze předpovídat maximálně na jeden týden a nikoliv na měsíce dopředu. To je pravda, ale proč tento odborník jako by záměrně zaměňuje meteorologické předpovědi za klimatologické? Vždyť přece sám musí vědět, že meteorologie a klimatologie používá pro své předpovědi zcela jiné modely!

Poslední týdny v Evropě navíc ukazují, jako by se k nějaké mimořádně kruté zimě skutečně schylovalo. Mimořádně vydatné přívaly sněhu jeden za druhým a kruté mrazy... Takže - může si snad za ten divný začátek zimy sám člověk svou touhou po zisku a majetku a neschopností udržet ropu pod kontrolou? To by byl celkem paradox a vlastně i trest za tu naši neskutečnou omezenost točící se neustále jen po materiálu a zisku... A co se bude dít dál, když zima sotva začala? Dojde k pozitivnímu obratu nebo jsou ty velké přívaly sněhu po celé Evropě a kruté mrazy teprve začátek?


Jet-stream

V letošním roce se také odehrálo již několik poměrně záhadných abnormalit, které se týkají tzv. jet-streamu, tedy výškového tryskového proudění až o síle několik set kilometrů za hodinu, které významně přispívá k přenosu oblačných systémů nad pevninu mírných zeměpisných šířek. Tento jet-stream měl zvláštní odchylku už v létě nad oblastí Ruska a Pákistánu - rozdělil se na dvě větve, kdy jedna procházela Ruskem a druhá se propadla až nad Pákistán, kde se jet-stream nikdy nevyskytuje. Důsledkem této abnormality byly bezprecedentní povodně v Pákistánu - nejhorší v historii - protože přítomnost tohoto tryskového proudění přispívala k vytvoření mnohem mohutnějších bouřkových oblaků, které zde denně narůstaly v souvislosti s monzunovým obdobím. Naproti tomu v Rusku se mezi oběma větvemi vytvořila "bublina", v níž setrvávala tlaková výše a frontální systémy byly dlouhodobě odkláněny na stále stejná místa. V důsledku toho Rusko zažilo extrémní léto s teplotami pravidelně až kolem 40°C a rozsáhlé požáry.

Další abnormalita v tryskovém proudění se odehrála koncem listopadu nad Evropou. Tehdy se právě v oblasti Evropy propadlo hluboce na jih a místy i značně zesláblo. To mělo za následek, že frontální systémy se odklonily od své obvyklé trasy přes severní Evropu a opakovaně postupovaly přes Evropu jižní. Zde způsobily vydatné srážky a tam, kde byla teplota nižší, i významné sněžení a velké kalamity. V některých dnech, jak víme, tyto vydatné fronty ovlivnily i počasí v České republice. Propad jet-streamu také umožnil, aby mrazivý arktický vzduch silně ovlivnil větší část Evropy.

Je otázka, zda se tyto problémy s tryskovým prouděním mohou zařadit mezi prvotní příčiny změn klimatu. Osobně bych spíše řekl, že jsou důsledkem dřívějších, již zmíněných abnormalit v klimatu, které mohly klima a s ním i jet-stream přivést do nestabilního stavu. Toť ale jen úvaha...

Mimo přirozené příčiny této významné odchylky se mimochodem spekuluje také o tom, že tento kolaps jet-streamu způsobil svými frekvencemi systém HAARP na Aljašce, který vlastní americká armáda a podle mnohých nezávislých vědců má potenciál měnit počasí. Například ono rozdělení tryskového proudění na dvě větve, jak se to stalo v létě v Rusku a Pákistánu, si někteří meteorologové nedokážou moc dobře "přirozenou cestou" odůvodnit.

"Ovlivnění počasí je ve skutečnosti docela jednoduché. Přípravy takových systémů proběhly už v 50. letech; roku 1976 podpsalo přes 60 států dohodu o zákazu geofyzikálních zbraní, která ovšem platila na dobu určitou, a to 20 let. HAARP může ionizací či ohřevem atmosféry výrazně ovlivnit proudění vzduchu, a tak způsobit třeba bouřku, tornádo, extrémní vedra či mrazy. Například je možné kdekoli na světě vyvolat umělý blesk, mnohem silnější než kterýkoli přírodní; vždyť to dokázal zmíněný Nikola Tesla již na přelomu 19. a 20. století. Teoreticky by snad šlo (ale to už je hodně přitažené za vlasy) zasáhnout také podzemní vrstvy magmatu, a tak způsobit zemětřesení."

Zdroj citace: military.cz

Obrázek nechť si udělá každý sám...


Magnetický vír v Adenském zálivu?

Na některých alternativních webech se také objevily informace, že v oblasti Adenského zálivu poblíž Somálska se roztáčí nějaký záhadný magnetický vír, který údajně může být i příčinou nedávného kolapsu jet-streamu nad Evropou. Těžko spolehlivě říct, zda je na tom něco pravdy, ale pravdou je, že 60 zemětřesení v během několika dní v oblasti, kde se v minulosti prakticky žádná zemětřesení nevyskytovala, podněcují k zamyšlení, stejně jako fakt, že na mapě zaznamenaná místa zemětřesení skutečně vytváří obrazec víru.

Obrázek nechť si opět udělá každý sám. Více je řečeno v tomto článku. Připomínám, že článek je přeložený z angličtiny autorem stránek freepub.cz, takže některé výrazy při překladu nemusely být zvoleny nejlépe.


Zemětřesení v Adenském zálivu
Zemětřesení zaznamenaná v krátké době v Adenském zálivu, kde se v minulosti prakticky nevyskytovala. Všimněte si, že zejména poblíž středu této oblasti jsou zemětřesení seřazena jako by "do víru" a uprostřed všeho je patrné jakési "oko bouře" jako u hurikánů, kde žádné zemětřesení zaznamenáno nebylo. Znamená to, že zemětřesení skutečně způsobuje onen záhadný magnetický vír?


Jak to tedy je?

Nakonec jsme možných příčin nynějších výkyvů počasí našly celou řadu, včetně těch, o kterých se - pokud se skutečně zakládají na pravdě - v rámci tzv. "bezpečnosti" možná nesmí mluvit. Máme-li si odpovědět stručně a jasně na otázku řečenou v nadpisu článku, pak odpověď zní: Příčinou pravděpodobně je řada klimatických odchylek a abnormalit, které přicházejí v těsném závěsu po sobě a jako by jedna vyvolávala nebo podněcovala nějakým způsobem druhou. Do toho se přidal ještě člověk, jenž si myslí, že se svou ropou může vždycky jedině zvítězit. Zda klima následkem toho všeho může zkolabovat, je otázka.

Klima je systém, v kterém pokud se objeví více abnormalit během krátké doby, může to vyústit ve značné výkyvy a další problémy. Planeta Země v předchozím roce až dvou přitom zažila hned několik významných klimatických abnormalit jen krátce po sobě. Nejdříve jsme tu měli El-Nino netypicky při velkém slunečním minimu. Pak, když v atmosféře bylo díky tomuto El-Ninu energie více než je běžné, začala mírně stoupat sluneční aktivita. Pak přišla arktická oscilace, která byla nejsilnější v historii měření. A ke všemu se přidal popel ze sopek a ropa v Golfském proudu. Většina zmíněných abnormalit jako takových obvykle nejsou nebezpečné - dějí se cyklicky a přirozeně, ale pokud se všechny vystřídají během krátké doby (zde jeden až dva roky) a větší množství z nich jsou navíc řazeny mezi rekordní, mohou se následkem toho brzy objevit rozsáhlejší a podstatnější důsledky...

Už před havárií v Mexickém zálivu bylo v klimatickém systému dost problémů a je zřejmé, že abnormalit se událo během krátké doby v celém světě skutečně hodně. Co potom říci o době po havárii? Když je tedy klima vzájemně se ovlivňující systém, jaké důsledky může mít tato série jistým způsobem netypických abnormalit, "obohacených" o osudovou chybu člověka v Mexickém zálivu, potažmo celém severním Atlantiku? Není přeci jen eventuálně možné, že v klimatu už následkem všech těchto změn dochází k synergickému efektu zhroucení? nebo je to zase jen planý poplach a vše je, jak má být?


A co legendární globální oteplování?

Mnozí určitě namítnou, že toto je vlastně ono "globální oteplování". Ale co je vlastně to "globální oteplování"? Vážně samotné oteplování způsobuje jen člověk svými emisemi CO2? Lze to tvrdit s jistotou i po aféře Climategate? Co když ta úplně nejvyšší příčina klimatických změn jako takových je ve skutečnosti úplně jiná, nebo vliv CO2 tu je, ale ani zdaleka tak dramatický, jak je nám neustále předkládáno? Je možné, že jde ve skutečnosti do jisté míry o určitý vědecký nebo politický podvod podobně jako třeba prasečí chřipka?

Někteří vědci si v posledních letech všímají, že velké klimatické změny se nedějí jen na Zemi, nýbrž na více planetách Sluneční soustavy. (Např. článek Prudké klimatické změny na Jupiteru.) Tito vědci zastávají tvrzení, že globální oteplování není zapříčiněno tolik člověkem jako spíše něčím z vesmíru, co věda doposud nepoznala. Jak jinak si totiž vysvětlit, že současně dochází ke změnám klimatu na více planetách Sluneční soustavy?

A ruští vědci jdou ještě poněkud dál - podle nich celá Sluneční soustava v těchto letech prochází doslova transformačními změnami, které způsobují mimo změn klimatu na více planetách Sluneční soustavy i silnější magnetické bouře a prý mají potenciál i měnit strukturu DNA živých organismů na Zemi. Tito vědci si na základě vlastních výzkumů myslí, že Sluneční soustava přechází do "eterického pole". Tato změna pak zákonitě podle nich způsobuje již zmíněné reakce ve Sluneční soustavě.

Je na místě podotknout, že výsledky ruských vědců pozoruhodně kolidují s předpoklady vztahujícími se k duchovní transformaci, která se čeká ve stupňující se intenzitě do roku 2012 a podle mnohých indicií již tyto změny několik let dávno probíhají. Od duchovní transformace se totiž čeká mimo jiné přestup do vyšších dimenzí, tedy také do eterických realit a stejně tak se očekává, že naše DNA pod vlivem těchto energií projde razantními změnami - zatímco dnes naši DNA tvoří 2 šroubovice, po transformaci jich má být podle některých zdrojů až 12.

Kolikrát jsme se na Fenoménu 2012 zabývali celou řadou indicií o probíhající duchovní transformaci a těch indicií navíc pořád přibývá... Kolik indicií o probíhající duchovní transformaci ještě existuje? Neměli bychom konečně změnit svoje nebezpečné chování, které v zřejmě propojeném kolektivu převažuje?

Takže než se začneme zase strašit, že přichází klimatická apokalypsa, měli bychom si uvědomit, jakou roli v tom hrajeme my samotní, když i myšlenky se podle kvantových fyziků mohou právě s přispěním eterických energií provazovat v noosféře a v podstatě vytvářet realitu. (Viz. Jaká je podstata naší reality? Propojují se naše myšlenky? Má někdo záměr mít naše myšlení "pod dohledem"?)


Jaroslav Krejčí, 27.12.2010
https://fenomen2012.net/

Diskusní téma: Co se to děje? - 27 (Reálný rozbor příčin změn Klimatu)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.