O duchovním poznání a cestě bez dogmat a jiných nesmyslů na konci této Epochy

Detoxikace podle čínského pentagramu 2 (Prvek O h e ň – Srdce + tenké střevo)

15.03.2013 13:54

Prvek O h e ň – Srdce + tenké střevo

Prvek oheň vyrábí teplo, barvu a vášeň v našem životě, když nemáme dostatek ohně, chybí nám emocionální teplo.

 

Funkce srdce dle západní medicíny

Srdce je sval, který je velký zhruba jako pěst. Leží za plícemi a chrání je žebra hrudního koše. Hlavní funkce je pumpovat kyslíkem obohacenou krev tepnami do celého těla. Když kyslík krev odevzdá, vrací se žilami zpátky k srdci a odtud je vysílána do plic. Tady odevzdá oxid uhličitý a nahradí jej dalším kyslíkem. Tímto způsobem se cyklus stále opakuje. Každá slabost se okamžitě projeví na jiných orgánech a tkáních těla, protože systém krevního oběhu je ve spojení se všemi ostatními tělesnými systémy a všechny je ovlivňuje.

Tenké střevo dle západní medicíny

Tenké střevo přispívá ke všem aspektům trávení, včetně příjmu a dalšího pohybu potravy. Vyrábí enzymy, které společně s enzymy slinivky břišní a žlučníku štěpí potravu na menší složky. V tenkém střevě se štěpí bílkoviny na aminokyseliny, uhlohydráty na jednoduché cukry a tuky v menší jednotky. Vnitřní stěna je pokryta klky, které jednají jako filtr a brání tomu, aby tělo přijímalo jedovaté látky. Menší částečky potravy putují potom přes žilní systém stěnou střeva k játrům, tam se získané látky dále zpracují. Je-li tenké střevo přeplněno jedy, může to narušit rychlost a účinnost trávení. Porucha tohoto cyklu se nazývá celiakie – alergie na lepek. Tato alergie vede k poškození vnitřní stěny střeva a klků, vede až k problémům s přijímáním potravy a ztrátě vitamínů a minerálů.

Kvalita naší krve závisí na naší výživě a fungování tenkého střeva. Tenké střevo přijímá z potravy železo, při nízké hladině železa klesá schopnost krve transportovat kyslík do všech buněk těla.

 

Tradiční čínský výklad

Extrémní horko je pro srdce škodlivé, kdo horko miluje nebo naopak se necítí dobře, když slunce praží, tak má nerovnováhu v prvku oheň. Horké a bolestivé klouby mohou říkat, že se oheň usadil v našem těle. Totéž platí pro záchvaty horečky, žízeň, pálení žáhy a návaly tepla. Abychom vyrovnali působení horka v létě, měl by náš jídelníček obsahovat za horkého počasí studenější a lehčí jídla. K elementu patří léto, období růstu, barva červená. Při nerovnováze srdce je kůže silně začervenalá. Vášnivá záliba nebo naprostý odpor pro tuto barvu značí nerovnováhu. Orgánová doba pro srdce je 1100 – 1300hod., pro tenké střevo 1300 – 1500hod.. Srdce kontroluje cévy a krev, stará se o rytmus a pravidelnost. Patří sem smích, i řeč je určována srdcem a poruchy jako koktání, vady řeči, nutkavé mluvení značí nerovnováhu. Srdce se zobrazuje do jazyka, dbá se zvlášť na barvu a stav špičky. Tekutý sekret prvku ohně je pot.

 

Symptomy nerovnováhy

Fyzické – ztvrdnutí tepen, trombóza, srdeční infarkt, slabý krevní oběh, nízký TK, vysoký KT, horké a bolavé klouby, červená barva obličeje nebo popelavá bledost, angína, návaly, slabý a nepravidelný puls, nespavost, odpor k horku, bušení srdce, zadýchávání se, nadměrné pocení, pálení v dlaních.

Bolesti v podbřišku, v krku a ramenou, dvojitá brada, tenisový loket, neschopnost pohybovat rameny, potíže s močí i sluchem, hemeroidy, křečové žíly, anémie, bolesti na lopatce a nad ní, krvavé žilky v očích.

Emocionální – úzkost, stísněnost, zapomnětlivost, přemíra snů, neustálý smích, nedostatek humoru a radosti, nedostatek sebelásky, slabý pocit vlastní hodnoty, krutost, nenávist, přehnané nadšení, citový chlad, neklid, pesimismus.

Smutek, mentální zmatení, cynismus, naivita, lehkověrnost, neschopnost oddělit čisté od nečistého.

Je-li energie tenkého střeva vyčerpaná, dochází k potížím v příjmu potravy a k podvýživě. Také kyčle a nohy mohou být postiženy únavou. Poruchy vnitřností mohou vést i k bolestem hlavy a migréně. Je-li však energie příliš silná, může to vést k ranní ztuhlosti v oblasti šíje.

 

Výživa: Nejdůležitější potraviny prvku ohně – kukuřice, skopové maso, švestka, zelená listová zelenina.

Chuť prvku ohně je hořká, ale slabá osoba bez energie by měla hořkou chuť konzumovat jen s mírou.

Mezi potraviny ohně patří dále meruňky, broskve, švestky, maliny, červená čočka, slunečnicová semínka, pažitka aj..

Štěrbákový salát, čekanka i pampeliška posilují srdce. Celozrnné obiloviny mají hořkou chuť v klíčku a ne slupce, proto se mají konzumovat neloupané. Kvalitu krve můžeme zlepšit potravinami, které obsahují hodně chlorofylu. Také krvetvorné potraviny jsou důležité – červená řepa, meruňky, fíky, petržel, kopřivy, řasa spirulina, fazole. V létě můžeme jíst saláty a čerstvé ovoce, které rostou v naší oblasti.

Prvek ohně je poškozován příliš ostrou potravou, živočišnými tuky a cholesterolem. Při vysokém cholesterolu v krvi vynecháme nebo hodně omezíme červené maso, vejce, mlékárenské potraviny, cukr. Osoby, které i v létě pociťují chlad, by měly omezit saláty a zmrzliny.

Lilkovité rostliny – lilky, tabák, rajčata a brambory oslabují srdce především, když je jíme v chladném a vlhkém klimatu. Předpokládá se, že produkují velké množství toxického vápníku, z něhož vznikají problémy jako studené ruce a nohy. Tyto rostliny také obsahují jedovatý solanin, který může vyvolat stísněnost, bolesti, artritidu u citlivých osob.

Uklidňující potraviny – neloupaná rýže, celozrnné potraviny, citrony, oves, pšenice. Potraviny bohaté na uhlovodany jako obilí, zvyšují hladinu serotoninu, která podporuje duševní klid a zdravý spánek.

Potraviny bohaté na vápník – zelí, brokolice, petržel, mandle, sezamová semínka, para ořechy, dýňová semena, fíky, luštěniny, rybí filé, losos, sardinky, olivy, čaj z ovesné slámy. Mléko je sice bohaté na vápník, ale vápník, který mlékárenské výrobky obsahují je nepříznivým způsobem vázaný na minerály fosfor a hořčík, takže může být jen nesnadno přeměněn a přijat. Také víno, sůl a ocet jen s mírou, vedou rovněž ke ztrátě vápníku.

Potraviny bohaté na hořčík – zelená listová zelenina, chaluhy, proso, hnědá rýže, datle, avokádo, broskve a meruňky, hroznové víno, luštěniny, vlašské ořechy.

Potraviny bohaté na křemík – zelený salát, smetánka lékařská, křen, špenát, pórek, celer, vojtěška, jahody, jablka, mrkev, meloun, okurky, rýže, mořské řasy.

Rybí oleje jsou zvlášť příznivé pro srdce a celé tělo, protože dodávají mastné kyseliny mega 3. Je vhodné jíst 2x týdně ryby, jako losos či makrela nebo sardinky. Dalším zdrojem je olej ze lněných semen. Oleje ze zeleniny a olejnatých semen dodají mastné kyseliny omega 6, které jsou také důležité pro funkci mozku, hormonů a celkový zdravotní stav.

Štěrbák, čekanka a smetánka lékařská jsou hořké a podporují funkci tenkého střeva. Kořeněná a příliš ostrá potrava živočišné tuky a cholesterol narušují, hlavně poslední dvě látky mohou slepit klky, takže živiny nemohou správně procházet. Příliš mnoho horkých a silně kořeněných pokrmů může způsobit horko v tenkém střevu, příliš mnoho syrové potravy způsobí chlad. Když konzumujeme chemicky zpracované potraviny, může se zničit drahocenná střevní flóra.

Očista cév

2dcl koprového semene + 2 lžíce mletého kořene kozlíku lékařského + 4dcl medu.

Směs se dá do dvoulitrové termosky a dolije horkou vodou. Nechá se 24 hodin louhovat. Pije se jedna lžíce půl hodiny před každým jídlem až do vyčerpání celé dávky. I zde se dodržuje lehká strava a očista střeva.

I šťáva z kiwi čistí cévy.

 

Léčivé byliny a koření

- heřmánkový čaj a čaj z máty mohou odstranit extremní horko z těla, uklidní a uvolní,

- česnek je výborný svým pozitivním působením na srdce a krevní oběh,

- malé množství cayenského pepře může výborným způsobem povzbudit srdce a krevní oběh a zintenzivní strávení potravy,

- čajem z fazolí mungo můžeme snížit krevní tlak – 2 polévkové lžíce fazolí mungo přelijeme horkou vodou a po chvíli slijeme a pijeme ráno nalačno. Poté opakujeme i v poledne a večer ze stejných fazolí,

- ginko biloba – výborná je tinktura, čistí cévy, zlepšuje paměť, upravuje krevní oběh, na studené končetiny,

- hloh obecný – pomáhá při stařeckých srdečních potížích, upravuje krevní oběh. Měl by se užívat opatrně,

- jmelí – upravuje a snižuje krevní tlak, zvlášť v kombinaci s jinými bylinami,

- čaj – hloh 40g, jmelí 20g, heřmánek 15g, kořen badyánu 10g, meduňka 15g. 2 čajové lžičky zalijeme 0,25l horké vody. Po 10-12 hod. scedíme a pijeme. Uklidní, posílí nervózní srdce, reguluje krevní tlak,

- chmel otáčivý – podporuje spánek – směsí 30g chmele, 30g kozlíku lékařského, 40g meduňky – 1polévková lžíce na 1 šálek čaje, spaříme horkou vodou, večer pijeme teplý.

 

Cvičení na protažení drah srdce a tenkého střeva

Sedíme na zemi s doširoka rozevřenými koleny, takže se chodidla navzájem dotýkají. Rukama držíme chodidla u sebe. Rovná záda, nadechneme a mírně se předkloníme. Výdech, a kolena co nejvíce k zemi, hlava k chodidlům. Cílem je dostat kolena, lokty a hlavu co nejvíce k zemi. Můžeme několikrát opakovat.

 

Masáž

Zónu zdravého tenkého střeva můžete pokrýt rozpětím ruky a měla by být měkká a stejnoměrná. Je-li střevo plné jedů, je břišní stěna ochablá a břicho rozšířené. Celá zóna působí nerovnoměrně, protože je naplněná plynem a tekutinou. Tento stav může tlačit dolů a narušovat cirkulaci krve v podbřišku, což může vést k poruchám menstruace, křečovým žilám, hemeroidům. Masáž tenkého střeva podporuje rozpuštění městnání a umožní pravidelný tok energie a tím i zlepšení trávení a vyměšování. Jestli je břicho při dotyku tvrdé a bolestivé, tak pracujeme opatrně, na uzly v tenkém střevu, které cítíme, netlačíme, ale masírujeme kolem nich.

 

Reflexní terapie – reflexní zóny srdce se skládají ze dvou stejně důležitých částí.

- orgánová, vlastní – těsně pod základním kloubem palců po celém obvodu vnitřní hrany chodidla,

- vztažná, kauzální – na levém chodidle, pod linií hlavních 3-5 kloubů.

Orgánová zóna je nepoměrně silnější než vztažná, ale při silnějším narušení činnosti srdce je mnohdy vhodnější masírovat vztažné zóny, protože působí mírněji.

Bod pro tenké střevo leží na obou chodidlech, skládající se z dvanáctníku, lačníku a kyčelníku. Velmi účinné jsou reflexní plošky tenkého střeva na nártu nad klínovými kostmi. Na chodidle jsou pod 1., 2., 3. klínovou kostí masírujeme ve směru toku – pravotočivě od vnější hrany chodidla k vnitřní – neomezeně.

 

Akupresura

– dráha srdce má 9 bodů. Dráha probíhá od podpažní jamky na vnitřní straně paže až k vnitřní straně nehtového lůžka malíčku.

- Srdce 3 (moře menšího jinu) – při ohnutém předloktí na konci rýhy (v jamce) – nespavost, epilepsie, odstraňuje horkost srdce, bod radosti ze života, bolest paže, tenisový loket, deprese, neklid, zapomnětlivost.

- S 7 (Brána ducha) – na zápěstní rýze, na vnitřní straně (malíkové) šlachy vedle kosti – stimuluje a vyživuje srdeční krev, zklidňuje ducha, vysoký krevní tlak, bušení srdce, nespavost, špatná paměť, motání hlavy, astma, pískání, bolest na hrudi, bledý jazyk.

- Dráha Perikardia (obalu srdce) – vede středem vnitřní paže k prostředníčku.

- Osrdečník 6 – asi dva a půl šířky prstu uprostřed vnitřní strany nad zápěstím – stimuluje pohyb krve a čchi, angína pectoris, strach, podrážděnost, těhotenské zvracení, mořská nemoc, úzkost.

- Osrdečník 7 – uprostřed zápěstní rýhy vnitřně reguluje čchi srdce, bušení, uvolňuje hruď, zklidňuje ducha (mánie, hysterii, panika), čistí mozek, reguluje žaludek, čistí horko (akné, ekzémy).

Meridián tenkého střeva začíná na vnějším okraji nehtu malíčku, po vnější straně paže nahoru, přes lopatku na krk až k bodu u ucha.

Tenké střevo 3

Je na straně ruky těsně pod malíkovým kloubem, na konci největší rýhy při ohnutí prstů. Masáž pomáhá při ztuhlé šíji, bolestech týlu a zad. Může odvádět vlhko, čistí vědomí, posiluje nervy a čchi. Buď na něj minutu tlačíme nebo masírujeme palcem.

 

Éterické oleje

Jasmín (Jasminum officinalis)

Antidepresivní, tiší, podporuje tvorbu mléka, usnadňuje porod, sexuálně posiluje, posiluje dělohu, při impotenci, uvolňuje a podporuje čchi srdce, je jedním z nejúčinnějších esenciálních olejů na odstranění nervové úzkosti, deprese, při bělotoku, genitálních potížích. Ulehčuje trauma z dlouhotrvajícího porodu. Na zlepšení intuice a vytváření originálních myšlenek.

Levandule (Lavandula officinalis) – od dob starověku se doporučovala na smutek v srdci a sv. Hildegarda ji používala na udržení čistého charakteru.

Levandule je antibakteriální, protiplísňová, antiinfekční, uklidňuje, posiluje vylučování žluče, chladí horkost, křeče, chladí přehřátá játra, tiší bolest hlavy, při zácpě, posiluje energii čchi, výborná při nespavosti, kde pomáhá doplnit i čajem z levandule. Vhodná při PMS a bolestech u menstruace. Zklidňuje silné emoce, uvolňuje a odstraňuje frustraci, podrážděnost. Zklidňuje a stabilizuje čchi srdce, posiluje srdce, potlačuje pocity paniky a hysterie.

Neroli (Citrus aurantium var.amara)

Získává se z pomerančových květů, je antibakteriální, antidepresivní, stimuluje zažívání, odstraňuje horkost, zklidní a stabilizuje srdce, nespavost, bušení srdce, roztěkanost, vysoký KT, pomáhá uvolňovat duševní a emocionální napětí, akutní i chronické stavy úzkosti, na břišní křeče a koliku, při průjmech, uvolňuje potlačení emoce, vštěpuje klid a sílu.

Palmarosa (Cymbopogon martinii var. motea)

Antibakteriální, protiinfekční, protiplísňová, protivirová, posiluje srdce, napomáhá regeneraci buněk, působí proti horečce, posiluje dělohu, při bederním ústřelu, zánětu sedacího nervu, revma, odstraňuje horkost a posiluje energii jin. Při léčení kožních potíží, má hydratační vlastnosti při suché, špatně vyživené pleti, dermatitidě, ekzémech, lupence, pásovém oparu, mykózách. V kombinaci s levandulí a tea tree a pelargónií při zánětech močového měchýře, zánětu vagíny. Stabilizuje nervový systém a srdce, nespavost, úzkost.

Rozmarýna (Rosmarinus officinalis)

Antibakteriální, protiplísňová, protiinfekční, močopudná, podporuje tvorbu žluči, vyvolává a upravuje menzes, podporuje vykašlávání, posiluje játra, zvyšuje krevní tlak, rozpouští žlučové kameny, sexuálně a všeobecně posiluje, podporuje cirkulaci energie čchi a krve, posiluje čchi, srdce, při chladných nohou a rukou, při špatné koncentraci, nervové slabosti, při ztuhnutí svalů, křečích a bolestech, při bolestech kloubů chladné povahy, při studeném katarovém kašli, při nadýmání, břišních křečích, obnovuje nadšení, sebedůvěru, při apatii, depresích.

Růže (Rosa damascena)

Antibakteriální, protiinfekční, protizánětlivá, podporuje tvorbu žluči, usnadňuje zajizvení, staví krvácení, sexuálně a všeobecně posiluje, posiluje dělohu, léčí horkost a záněty, chladí a reguluje játra, při bolestech hlavy, na zácpu. Zlepšuje tok žluči, odstraňuje nevolnost při stagnaci energie čchi, při nepravidelné, bolestivé a nadměrné menstruaci, uklidňuje a posiluje srdce, vyživuje jin srdce, při úzkosti, nespavosti a bušení srdce, přináší sladký mírný pokoj, obnovuje víru, nabuzuje ženství a milování sama sebe.

Ylang Ylang (Cananga odorata)

Antidepresivní, snižuje hladinu krevního cukru, protizánětlivý, snižuje krevní tlak, odstraňuje horkost srdce, bušení srdce, tachykardii, nespavost, na potlačení epilepsie, při cukrovce, zabraňuje ztrátě vlasů, afrodiziakum, na impotenci a frigiditu, uklidňuje, pomáhá spojení emocí a smysl naší osobnosti.

 

Některé směsi pro element Oheň

Sexuální povzbuzení – do 20ml masážního oleje 3kp. jasmínu + 1kp ylang ylang + 1kp santalu.

Zranitelnost a nedůvěra – do 20ml masážního oleje 2kp růže + 2kp palmarosy + 1kp citronu.

Opuštěnost a smutek – do 20ml masážního oleje 2kp růže + 2kp palmarosy + 1kp neroli.

Posilující koupel – do 1dcl mléka na vanu 2kp růže + 2kp rozmarýnu + 2kp benzoe.

Při depresích a apatii – do 50ml rostlinného oleje 5kp neroli + 6kp šalvěje muškátové + 10kp rozmarýnu + 5kp cypřiše.

Začínající bolest hlavy – inhalace – 1kp rozmarýnu + 2kp máty peprné + 1kp levandule.

K ošetření strií – do 50ml masážního oleje 5kp mandarinky + 5kp levandule + 5kp neroli.

Krášlící masážní olej – do 50ml masážního oleje 14kp ylang ylang + 4kp levandule + 2kp rozmarýnu + 5kp bergamotu.

Sváteční směs do aromalampy - 2kp ylang ylang + 1kp. cedru + 1kp červeného pomeranče.

Při chladných nohách – do 50ml masážního oleje 10kp mateřídoušky + 5kp rozmarýnu + 5kp levandule.

 

Afirmace:

- Moje srdce plné radosti vhání krev do každé živé buňky mého těla.

- Jsem milující osoba, která přitahuje láskyplné vztahy.

- Radost a láska naplňují mé tělo a mou duši.

- Jsem schopný/á přeměnit potravu ve všech rovinách svého bytí.

- Moje myšlení je ve všech rovinách jasné, moudré a rozhodné.

 

Převzato z https://aromaterapie.cz

 

Diskusní téma: Detoxikace podle čínského pentagramu 2 (Prvek O h e ň – Srdce + tenké střevo)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.