O duchovním poznání a cestě bez dogmat a jiných nesmyslů na konci této Epochy

Kurt Tepperwein: Pryč s kyselostí! - 1.díl

17.06.2011 08:03

Naše tělo je uzpůsobeno tak,že bychom se mohli dožít až 130 let. Ovšem v důsledku současného životního stylu trpíme nemocemi, předčasně stárneme a umíráme. Vnitřní prostředí organismu by mělo mít mírně zásaditý charakter. Chybné návyky ve stravování však vedou k tomu, že se podíl zásaditosti v těle neustále snižuje. Překyselení organismu je potom důvodem většiny nemocí. Kurt Tepperwein, známý německý terapeut a léčitel, ve své knize vysvětluje, proč je překyselení těla tolik nebezpečné a co udělat pro to, abychom znovu obnovili rovnováhu mezi kyselými a zásaditými látkami v těle.

  

Pokud nejsi připraven změnit svůj život, není ti pomoci.
Hippokrates (460 – 377 př. Kr.)

 

Kurt Tepperwein: Pryč s kyselostí!

Organismus každého z nás je uzpůsoben tak, že bychom se mohli dožít až 130 let.
Existuje nespočet nemocí, ale pouze jediná jejich příčina: nevhodný způsob života.
Jsou dvě příčiny nezdravého způsobu života – nevědomost a nedbalost. Obě lze kdykoli
odstranit a jediným účinným lékem je naše prohlédnutí.


Zdraví je bezprostředně závislé na rovnováze mezi kyselostí a zásaditostí našeho těla.
Překyselení způsobuje většinu nemocí a důkladné odkyselení a doplnění minerálních látek v těle
tvoří základ každé terapie. Ta probíhá především za pomoci přirozené stravy, bohaté na zásadité
látky.
I osmdesátiletý člověk může svůj zdravotní stav během několika málo hodin výrazně zlepšit.
Ve světě existují i dnes národnostní skupiny či dokonce celé národy (kmeny Hunza), v nichž se
lidé běžně dožívají stáří přes sto let, aniž kdy byli nemocní.
 

To, co den co den děláte, určuje, jakým způsobem a jak dlouho budete žít!
+ + +


 

Proč jsme kyselí

Veškerý život začal v moři a ještě dnes lidské tělo obsahuje více než 70% vody. PH
hodnota mořské vody se pohybuje mezi 8 až 8,5. Naše tělo udržuje v krvi pH hodnotu od 7,35
do 7,4. Pokud by se tato hodnota výrazně snížila, člověk zemře. Náš život tedy závisí na tom,
že tělo setrvává v neutrálním, pouze lehce zásaditém prostředí.


Výkyv v acidobazické rovnováze poškozuje nejen lidské buňky, nýbrž každý život.
Nemoci si vyvoláváme svým mnohaletým chybným chováním. Zubní kazy, stejně jako řada
dalších onemocnění (revmatismus, dna, artritida, ledvinové kameny, vypadávání vlasů,
deprese a psychické poruchy – podrážděnost, agresivita, úzkost, ekzémy, plísně, narušování
střevní flóry, kvašení v tenkém střevě, zahnívání v tlustém střevě, nadýmání, zácpy nebo
průjmy, pálení žáhy, napětí ve svalech, bolesti hlavy a v zádech, podrážděný nos a oči, váčky
pod očima, problémy s prokrvováním, krvácející dásně, skvrny a opuchliny, únava po jídle,
citlivost na chlad a pocit chladu v těle, studené končetiny, pomalé hojení ran, ztuhnutí
červených krvinek, které neprojdou jemnými vlásečnicemi, což vede ke zvýšení krevního
tlaku) mají pouze jednu jedinou příčinu – překyselení.


Starosti, zloba a stres kyselost ještě zvyšují. Překyselenost má aktivizující a zároveň i
ochromující účinky. Člověk je neklidný, rozrušený, a přesto malátný, snadno se unaví a
potřebuje dlouhou dobu na to, aby se zotavil.


Tělo dělá, co může, aby se zbavilo nestravitelných rostlinných zbytků potravin. Pokud se
to z určitého důvodu nepodaří, ukládá je např. ve vazivu. Pouze v nejzazších případech bývají
jako zásobárny odpadních látek „využívány“ vyšší tělesné funkce, jako je mozek, oči, uši a
srdce. Proto je třeba brát vážněji případy, kdy se zakaluje zrak nebo ztrácí sluch. Mozková
mrtvice a infarkt jsou pak již posledními příznaky překyseleného a odpady zaneseného
organismu – a často i jeho konec.


Celý proces začíná tím, že tělo je nuceno odbourávat cenné minerální látky, aby mohlo
neutralizovat záplavu kyselin. Pokud mu zásadité látky nedodáváme, bere je tělo z vlastních
zásob a tím se oslabuje.


Během jednoho až tří let může být tělo zase vyčištěno, odpadní látky odstraněny a
zásobárny minerálů znovu až po okraj naplněny. Duch se opět rozjasní.

 

 

Hlavní příčiny překyselení organismu

Všeobecné
- nevhodná výživa (denaturované potraviny)
- nevhodné stravovací návyky – často jíme příliš chvatně a v nesprávný čas, takže i původně
zásaditá strava se může změnit v kyselou
- nevhodný způsob života

Jednotlivé konkrétní příčiny
- příliš mnoho bílkovin
- cukr
- bílá mouka
- alkohol
- nasycené mastné kyseliny
- nedostatečné žvýkání potravy
- jedovaté látky v životním prostředí a jedy z poživatin (pesticidy, herbicidy, insekticidy,
potravinové přísady – konzervační a barvicí látky, chlór)
- elektrosmog
- chemické léky
- zloba a agrese
- málo tekutin (nutno vypít 2 až 3 litry tekutin denně – voda, zeleninové a ovocné šťávy,
zelený či bylinný čaj apod.; káva či černý čaj se nepočítají)
- stres a nahromaděná duševní zátěž


S přibývajícím zanášením odpadními látkami se výživa jednotlivých buněk stále více
komplikuje, což se tělo snaží vyrovnat tím, že zvýší krevní tlak, aby se využila i ta
nejnepatrnější propustnost a krev mohla proniknout až do vlásečnic. Pokud si pacient v této
situaci vezme třeba jen jediný prášek na snížení tlaku, dosáhne sice kýženého efektu, ale za
cenu, že se tím jeho celkový stav ve skutečnosti zhorší.


Malý příklad: malý opečený plátek masa obsahuje přibližně 5 gramů kyseliny močové. Ke
zředění a odstranění jediného gramu močoviny spotřebuje tělo 6 až 8 litrů vody. Není těžké si
představit, jak snadno tělo zanášíme dříve, než jsme se zbavili starých škodlivin.
Jestliže po jídle cítíme únavu, jídlo bylo zřejmě kyselinotvorné.


Pokud kombinujeme při jídle bílkoviny (maso, ryby, drůbež, vejce a mléčné výrobky) spolu
s uhlohydráty (brambory, rýže, nudle, chleba), dochází k velmi silnému překyselení. Bílkoviny
potřebují ke svému trávení kyseliny, uhlohydráty vyžadují zásadité prostředí. Tělo tak stavíme
před neřešitelný rébus.

 


Test kyselosti

Prostě počůráme lakmusový papírek. Ideální biologická hodnota tkáně leží mezi pH 7,4 až
7,5. Bohužel běžná hodnota dosahuje často sotva 5,5 – překyselení se stalo běžným u většiny
lidí.


Díky procesu odkyselování během noci je ranní moč nejkyselejší. Proto slouží jako
měřítko. Pokud je její hodnota nižší než ph 7, musí být tělu odlehčeno dodatečným podáním
zásaditých látek. (Zdraví kojenci, živení mateřským mlékem, mají moč o pH 8 až 8,5…)
Moč je dobré měřit několikrát denně, neboť v pH dochází během dne k výchylkám. Ranní
moč bývá převážně kyselá. Naopak okolo 17 hodiny bývá nejvyšší obsah zásaditých látek.
Pokud hodnota pH moči klesá pod 7 jednotek, užijme zásaditou směs. Pijme jednou až
dvakrát denně tak dlouho, dokud se ranní moč nestabilizuje na pH 7 jednotek.
Pokud se pH ranní moči pohybuje nad 7, jedná se patrně o blokádu vyměšování kyselin.
Opět pomůže každé ráno užít zásaditou směs. Do týdne blokáda zmizí a tělu se uleví.
I při užívání zásadité směsi může hodnota pH náhle klesnout až na 5 jednotek. Příčinou
bývá – při dostatečném přísunu zásad – rozpouštění další a další „zásobárny odpadu“, což
vždy vede k náhlému přísunu kyselin. Nenechme se tím zmást a dál doplňujme zásady, aby se
organismus mohl těchto dlouhodobě uložených odpadů zbavit.

 

Zásaditá směs
Natrium phosphoricum 10
Kalium bicarbonicum 10
Kalcium carbonicum 100
Natrium bicarbonicum 80
Magnesium carbonicum 50

Tuto směs si můžeme nechat namíchat v lékárně, nejlépe rovnou půl kila.


Ajurvédská medicína připomíná, že v době od 10 do 14 hodin a po 22. hodině by se neměl
užívat žádný prostředek k odkyselování.


Zásaditost těla podporují různé rostlinné preparáty jako např. spirulina, šťáva ze zeleného
ječmene, výhonky alfalfy, pšeničné klíčky, květný pyl, přeslička rolní apod.


Vynikající je tzv. „Royal Plus“, speciální směs čaje k odkyselení (užívali již čínští císařové).


Zásaditou směs nikdy nerozpouštějte v perlivé minerální vodě, jelikož přítomná kyselina
uhličitá by část důležitých zásad neutralizovala.


V akutním případě lze bez obav užít 8 až 10 gramů zásadité směsi, rozpuštěné ve vlažné
vodě (tělesné teploty), ideální je směs ve vodě před vypitím aspoň minutu důkladně
promíchávat.


Účinek zvýšíme také tím, že směs rozpustíme v horké vodě, která se předtím 10 minut
vařila. Je to stará ajurvédská zkušenost, že takto připravená voda dokáže vniknout i do
nejjemnějších částeček těla a vyčistit je.


Dopoledne pracují vylučovací orgány na plné obrátky, tedy je dobré vypít do deseti hodin
aspoň litr zásadité tekutiny.


Zásadotvorné zdroje: ovoce, zelenina, zeleninové šťávy, zelený čaj, saláty, brambory;
zapomenout na zlost, vyhnout se zbytečným stresům, pravidelně vychutnávat potěšení ze
Slunce, vzduchu, vody a volného času, důležité je hluboké dýchání, pohyb, důkladné žvýkání a
prosliňování potravy.

 

Diskusní téma: Kurt Tepperwein: Pryč s kyselostí! - 1.díl

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.