O duchovním poznání a cestě bez dogmat a jiných nesmyslů na konci této Epochy

Léčení pomocí čaker - 2 (Vedlejší čakry)

03.05.2011 09:48

 

ČAKRA SLEZINY

Čakra sleziny je umístěna na bodu SP 16 (L) situovaném čtyři cun bočně k bodu Con 11, který je tři cun nad pupkem. Klíčový bod je na Gov 8 umístěném mezi T9 a T10. Prý je čakra sleziny velká čakra mezi malými a chová se jinak než kterákoliv jiná z ostatních malých čaker. Je blízce spojena s čakrou solar plexus a sakrální čakrou a plný prospěch z léčby budete mít, když použijete všechny tři tyto čakry společně (viz schéma 1.12.).

 

Symptomatologie

Čakra sleziny sleduje jak ortodoxní linii, tak linii tradiční čínské medicíny, když nastanou tyto symptomy zapříčiněné energetickou nerovnohou:

1.  Symptomy nerovnováhy autoimunitního systému

2.  Nerovnoha leukocytů

3.  Infekce jakéhokoliv druhu

4.  Oběh a ucpání lymfy

5.  Děložní nerovnováha

 

Proto následně vyjmenované stavy mohou být způsobeny nerovnováhou čakry sleziny a mohou se léčit buď samostatně nebo v kombinaci s párovými velkými čakrami solar plexus a sakrální: mononukleóza, dětské kožní stavy, chronická angína, hrudní nádory, premenstruální nepravidelnosti, bělotok, menopauzální symptomy, otoky, letargie, chronický únavový syndrom neboli myalgická encefalomyelitida, alergie a virové infekce.

Nyní probereme zbylých dvacet malých čaker. Hlavní role malých čaker je v úlevě od bolesti, ale každá čakra má i několik lokálních a obecných použití. Každá čakra se může čit samostatně, ačkoliv se obvykle léčí s párovou čakrou. Páry byste se měli naučit zpaměti, ale s praxí se stanou vaší druhou přirozeností.

 

 

ČAKRA CHODIDLA

Čakra chodidla je umístěna na KID 1, jediném meridiánovém aku bodu na chodidle, v důlku na spojení přední a prostřední třetiny chodidla mezi druhým a třetím kloubem mezi nártem a prstem na noze. Jak pravděpodobně víte, tento bod může být docela bolestivý k napíchnutí, takže jej napíchněte rychle a nechoďte do cesty pacientovy kopající nohy! Je to tak užitečný a silný bod, že tato malá potíž by měla být tolerována. Klíčový bod je HT 6 a je umístěn půl cun nad Šen men (HT 7) a je právě nad nejmenší zápěstní kůstkou.

 

Je spojená s meridiánem ledviny a párová s temenní čakrou a čakrou ruky (viz schéma 1.13.).

Lokální symptomy

Lokální symptomy čakry chodidla jsou bolest nártu, bolest chodidla, snížená klenba, mozolnatý útvar, otok nohy a ostruha na patě.

Obecné symptomy

Obecné symptomy čakry chodidla jsou hypertenze, dětské křeče, epilepsie, šok, mdloby, letargie, motání hlavy, bolesti hlavy, migréna a nespavost.

 

ČAKRA RUKY

Čakra ruky je umístěna v samotném středu dlaně na PC 8 (často se jim říká body stigmat). Klíčový bod je KID 3 a je umístěn uprostřed mezi špičkou prostředního kotníku, Achillovou šlachou. Tato čakra je spojena se srdečním meridiánem a je párová s čakrou chodidla a temenní čakrou.

Lokální symptomy

Mezi lokální symptomy čakry ruky patří fasciitida chodidla, Dupuytrenova kontraktura a kožní infekce ruky a nehtů.

Obecné symptomy

Obecné symptomy jsou stejné jako u čakry chodidla (viz schéma 1.13.).

 

ČAKRA KOLENA

Čakra kolena je umístěna ve středu podkolenní jamky na bodu BL 40. Klíčový bod je SI 7, který je umístěn pět cun blíž k pěstí na loketní straně. Tato čakra je spojena s meridiánem močového měchýře a je párová S loketní a kořenovou čakrou.

 

Lokální symptomy

Lokální symptomy čakry kolena jsou ischias, kolenní burzitida, kolenní slabost, Osgood Schlatterův syndrom a zánět kostních kloubů v koleni, obzvláště na bním okraji.

 

Obecné symptomy

Mezi obecné symptomy kolenní čakry patří studené nohy, špatný krevní oběh nohy, bolest boku, sakrální a sakroilakální bolest a změny v kloubech, bolest bederní pát" a změny v kloubech a zánět močového měchýře.

 

 

ČAKRA LOKTE

Čakra lokte je umístěna ve středu loketní jamky na předním aspektu loketho kloubu na bodu PC 3. Klíčový bod je BL 59 a je situován tři cun nad BL 60 vzadu na lýtkové kosti. Je spojena s meridiánem tenho střeva a párová s čakrou kolena a kořenovou čakrou.

 

Lolní symptomy

Mezi symptomy loketní čakry patří bolest loketního kloubu, ztuhlost loketního kloubu a akutní a chronický tenisoloket, známý také jako zánět epokondylu.

 

Obecsymptomy

Obecné symptomy loketní čakry jsou stejné jako u kolenní čakry navíc s bušením srdce a anginou pectoris (schéma 1.14.).

 

 

ČAKRA TŘÍSLA

Čakra třísla je umístěna dva cun bočně od Con 2 na úrovni horního aspektu spony stydké na bodu ST 30. Klíčový bod je na PC 7 a je umístěn ve středu předního záhybu zápěstí. Čakra třísla je spojena s meridiánem jater a je párová s čakrou klíční kosti a čelní čakrou.

 

Lokálsymptomy

Mezi lokální symptomy čakry třísla patří bolest kyčle, ztuhlost, změny kloubů, nerovnováha v oběhu v ledvinové oblasti, tříselná kýla, testikulární stavy, slabé libido a obecné urogenitální symptomy.

 

Obecné symptomy

Mezi obecné symptomy čakry třísel patří nízký krevní tlak, nepsychosomatické astma, zvracea bolest na hrudi.

 

 

ČAKRA KLÍČNÍ KOSTI

Čakra klíční kosti je umístěna na středním konci klíční kosti na aku bodu KID 27. Klíčový bod je LR 8 (stejně jako u kořenové čakry), který je umístěn na středovém aspektu kolenního kloubu. Sdružený meridián je meridián osrdečníku a párové čakry jsou čakra třísla a kořenová čakra.

Lokální symptomy

Lokální symptomy čakry klíční kosti jsou bolest na hrudi, nerovnováha štítné žlázy, ztuhlost nižší krční páteře, bolest páteře a bolest sternoklavikulárního kloubu.

Obecné symptomy

Obecné symptomy čakry klíční kosti jsou stejné jako u čakry třísla navíc s obecními kostními abnormalitami způsobenými nerovnováhou metabolismu vápníku, např. Scheurmannova nemoc a ankylózní spondylitida (viz schéma 1.15.).

 

ČAKRA RAMENE

Čakra ramene je velice silná čakra umístěná na předním a spodním aspektu akromioklavikulárního kloubu na aku bodu LI 15. Klíčový bod je ST 40, který je situován osm cun spodně od kolenního kloubu právě za lýtkovou kostí. Sdružený meridián je meridián tlustého střeva, a tato čakra je párová s čakrou pupku a krční čakrou.

Lokální symptomy

Lokální symptomy ramenní čakry jsou bolest v ramenním kloubu, buď s nebo beze změn kloubu a ztuhlostí, a zmrzlé rameno.

Obecné symptomy

Mezi obecné symptomy ramenní čakry patří zánět žaludku, bolesti tlustého a tenkého střeva, zácpa, chronický průjem, divertikulitida, syndrom podrážděného střeva, nutkavé poruchy příjmu potravy a deprese.

 

ČAKRA PUPKU

Čakra pupku je umístěna bočně od pupku na bodě KID 16. Klíčový bod je LI 11 na bočním aspektu loketního kloubu. Čakra pupku je spojena s meridiánem žaludku a je párová s ramenní a krční čakrou.

Lokální symptomy

Mezi lokální symptomy čakry pupku patří lokalizovaná bolest v podbřišku, syndrom podrážděného střeva a ileocekální syndrom.

Obecné symptomy

Obecné symptomy čakry pupku jsou stejné jako u ramenní čakry, plus celková únava a některé symptomy související s anorexií (viz schéma 1.16.).

 

 

ČAKRA UCHA

Čakra ucha je umístěna za ušním lalůčkem na aku bodu TE 17. Klíčový bod je TE 4, který se nachází ve středu zadního zápěstního záhybu. Je to jediná čakra, jejíž klíčový bod leží na stejném meridiánu jako čakra. Sdružuje se s meridiánem žlučníku a je párová s mezižeberní a srdeční čakrou.

 

 

Lokální symptomy

Mezi lokální symptomy čakry ucha patří otok ucha, mastoiditida, strnutí šíje, hučení v uších, mírná hluchota úrazového původu, zánět středního ucha, Bellovo ochrnutí, motání hlavy a zmámenost.

 

Obecné symptomy

Obecné symptomy čakry ucha jsou únava očí, oční zákal, bolest hrudi, ztuhlost hrudi a bolest kloubů, bolest spodních žeber, bolest bránice a pásový opar hlavy (herpes zoster).

 

MEZIŽEBERNÍ  ČAKRA

Mezižeberní čakra je umístěna na střední pomocné přímce v šestém mezižeberním prostoru na aku bodu SP 2l. Klíčový bod je GB 37 a je umístěn pět cun nad bočním kotníkem vepředu na lýtkové kosti.

 

Lokální symptomy

Mezi lokální symptomy patří bolest v hrudi, potíže na hrudi a mezižeberní pásový opar.

 

Obecné symptomy

Mezižeberní čakra má stejné symptomy jako čakra ucha, plus obecnou slabost a potíže s údy (viz schéma l.17.).

Účelnost využití malých čaker bude probrána v kapitole tři a čtyři. Zkuste si zapamatovat, že použití jak velkých, tak malých čaker je nejúčinnější, když se léčí v kombinaci s jejich párovými malými a velkými čakrami.

 

Obr.1. Rozmístění Hlavních a Vedlejších čaker

Tab. 1. Přehled hlavních charakteristik a vlastností vedlejších čaker

 

 

Diskusní téma: Léčení pomocí čaker - 2 (Vedlejší čakry)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.