O duchovním poznání a cestě bez dogmat a jiných nesmyslů na konci této Epochy

Lymfatický systém (stravování a biorytmy)

24.02.2011 01:35

Vážení čtenáři a čtenářky, jistě jste si všímli, že jsme přinesli několik článků směrovaných k biorytmům obecně i trochu více konkrétně. Budeme v tom pokračovat, jako příprava na naše články a rozbory z hlediska jednotlivce (mikrokosmu) i větších systémů(makrokosmos). Abych pravdu řekl jsem již nyní vzrušen dosahem toho co si buď prokážem nebo vyvrátíme nejen u sebe, ale i u jiných. Nebudeme se snažit získat data předem určená za každou cenu, jen chceme relevantní data netradičními, ale i tradičními metodami ohodnocování a predikace... Zároveň chci osobně nejen nastavit denní biorytmy ve stravování, tak aby byly v souladu s orgánovými hodinami, každodenním řádem člověka podle povinností, které obyčejný člověk má a především si to chci vyzkoušet přímo na sobě po dobu 3 měsíců (osobní atak na MET,CETa DT = 3JT) za účelem harmonizace a snížení nadváhy :-) ...

LK

Lymfatický systém

 

Lymfatický systém je nedílnou součástí imunitního systému a také informačního systému člověka Je to vlastně jediný systém, jenž uchovává a transportuje z těla ven škodliviny, které jednak vznikají při funkci organismu, jednak do něj vnikají z vnějšího prostředí vzduchem a potravinami. Protože je tento systém hlavním faktorem obranyschopnosti organismu, má rozhodující podíl na všech nemocech dnešní doby.

Každá větší ekologická zátěž, jizvy po zraněních a operacích, staré infekty v mandlích, hlavových dutinách nebo kolem zubů v čelistech (tzv. ložiska, jež jsou rušivými poli pro organismus) mohou zpomalit nebo zastavit průchod lymfy, způsobit otok, napětí, bolest, hromadění různých toxinů a posléze zánětlivé změny v okolí i na vzdálených místech.

Lymfatický oběh se velmi podobá oběhu krevnímu, jeho součástí jsou lymfatické cévy, mízní uzliny a z funkce orgánů hlavně
žaludek a slezina.

Lymfatický oběh rozvádí po těle lymfu, průzračnou, bezbarvou tekutinu, v níž se koupají všechny buňky vašeho těla, a která je všechny pročišťuje. Lymfatický systém pracuje souběžně s oběhovým systémem a skládá se ze sítě lymfatických cév, které se podobají tepnám a ze stovek lymfatických uzlin, jež jsou rozptýlené po celém těle. Lymfa vtéká a vytéká z krevního oběhu skrz propustné membrány, přičemž přivádí k buňkám živiny a odplavuje odpadní produkty. Odpadní produkty, vyplavované z buněk, jsou filtrovány přes lymfatické uzliny, které jsou nahromaděné ve větším počtu hlavně v podpaží, na krku, ve stydké oblasti, na břiše a na prsou. Součásti lymfatického systému jsou rovněž krční mandle, nosní mandle, střevo, slezina a tzv. Peyerovy plaky v tenkém střevě.

Krční a nosní mandle, slepé střevo a slezinu považovala dříve medicína chybně za cosi postradatelného, ale ve skutečnosti všechny tyto orgány hrají důležitou roli při detoxikaci. Právě ony totiž spolu s lymfatickými uzlinami filtrují jedy z lymfy a ničí choroboplodné mikroorganismy a buněčný odpad, jako jsou například odumřelé bílé krvinky.

Lymfatický systém hraje velmi důležitou roli ve funkci imunitního systému vašeho těla. Bílé krvinky, jako jsou lymfocyty a makrofágy, totiž v lymfatických uzlinách napadají a požírají škodlivé mikroorganismy. Když onemocníte infekční nemocí, ty lymfatické uzliny, které jsou nejblíže napadené oblasti, otečou, neboť v té chvíli obsahují toxiny. Nejspíš jste už asi někdy měli oteklé lymfatické uzliny pod dolní čelistí, když vás bolelo v krku. Oteklé uzliny ukazují, že lymfatický systém se v této chvíli velice namáhá, aby přemohl útočící mikroorganismy. A když infekce pomine, lymfatické uzliny se zas navrátí do své původní velikosti, která zhruba odpovídá malému hrášku.


Třebaže lymfatický systém je skutečně do určité míry podobný oběhovém systému, nemá na rozdíl od něho takový přepych, jakou je vlastní pumpa, kterou je pro oběhový systém srdce. To nepřetržitě vhání krev do tepen, zatímco lymfatický systém závisí na vnějším tlaku, jako je cvičení, dýchání a masáže, které rozproudí lymfu. A následkem nedostatečného pohybu lymfy je, že mnoho lidí trpí ochabnutím lymfatických funkcí. Pokud ale lymfa neplyne volně, dochází ke stagnaci, odpad se navrací zpátky do buněk a infekce se v těle spíše uchytí na nějakém "opěrném bodě", takže bude docházet k recidivám.

Největší vliv na tvorbu, kvalitu a proudění lymfy mají orgány:
žaludek, slinivka a slezina, jež plní v organismu sekretorickou funkci. Navíc přímo ovlivňují výživu svalů, tedy systém nejvíce napomáhající oběhu lymfy. Proto vhodná výživa a správná funkce těchto orgánů hraje významnou roli v celkové obranyschopnosti organismu.

Z praxe komplexního přístupu k životosprávě, jež vychází z biorytmů v akupunktuře, vyplývá, že pro správnou funkci výše uvedených orgánů je nutná nezahleňující (bezlepková) strava, zejména v dopoledních hodinách, kdy podle denního biorytmu aktivita těchto orgánů vrcholí. Podle sezonního biorytmu je aktivita těchto orgánů nejvyšší v pozdním létě, kdy je možno kvalitně uspokojit sladkou chuť pro organismus, jak rovněž uvádí Werthmanova dieta.

Z masáží mikrosystémů je vhodné ošetřovat zejména místa projekce zón lymfatického systému jako celku. Vhodné lymfatické masáže s prvky akupresury na těle i na mikrosystémech s použitím řady různých masážních prostředků a zábalů z různých bylin a éterických olejů, doplněné upravenou stravou, bylinnými, ovocnými a zeleninovými čisticími kúrami, včetně dechových a jiných cvičení a vhodných sportů zlepšujících proudění lymfy, jsou tou nejlepší prevencí pro všechna onemocnění.

Rovněž jalovcové a skořicové zábaly, které mají mimo jiné i celkově diuretické působení zaujímají své místo při ošetřování otoků, zejména na dolních končetinách.

Zátěž lymfatického systému se většinou projevuje:

  • "obyčejnou" únavou nohou, později celého těla,

  • otékáním kotníků, hlavně večer a po velké námaze, později otoky v břiše, často přisuzovaným otylosti,

  • otoky očních víček,

  • oteklé lymfatické uzliny

  • časté (a opakující se) infekční nemoci

  • měkké lymfatické uzliny

  • ztvrdlé lymfatické uzliny

  • Celulitida

  • dechovými potížemi bez zřejmé vnější příčiny,

  • sklonem k infekčním nemocem z oslabení imunitního systému

  • v neposlední řadě vznikem nádorových onemocnění.


  • Pokud máte zduřelé lymfatické uzliny, aniž byste trpěli akutní infekční chorobou, nebo pokud z oteklé i poté, co už vás nemoc přešla, poraďte se s lékařem.

    Očista lymfatického systému:

    Nejvhodnější dobou k očistě lymfy je léto - období mezi 15.7. - 14.9., očista lymfy tedy navazuje na očistu srdce a tenkého střeva, pokud jste ji podstupovali. Není to však podmínkou. Je to samozřejmě výhodou, protože jak krev tak lymfa hospodaří s tekutinami a tudíž jedna druhou ve funkci podporují.

    Dle orgánových hodin je nejlépe nezatěžovat orgány v raních a odpoledních hodinách kdy pracují orgány souvislé s lymfou tj. slezina a žaludek.

    Alespoň dopoledne pít ovocné nebo zeleninové šťávy, jíst zeleninu a ovoce a jíst lehké jídlo dle zásad dělené stravy.

    Ze stravy vynechat:

    • cukr a sladkosti,

    • mléko a mléčné výrobky,

    • vyvarovat se chemii v potravě. 

    Další články k očistě organismu:

    Metabolismus - léčba

    Doporučená literatura:

    Co nám tělo říká ,Prvky a vitamíny trochu jinak, Svět bez hranic

    Převzato z : https://www.pi-centrum.kvalitne.cz/index.php?page=clanek-detail&id=40

    Doporučujeme i jako BlogSurfing...!!!

     

    Diskusní téma: Lymfatický systém (stravování a biorytmy)

    Nebyly nalezeny žádné příspěvky.