O duchovním poznání a cestě bez dogmat a jiných nesmyslů na konci této Epochy

Mudry a jejich pomoc v každodenním životě

11.05.2010 00:21

Vážení čtenáři pokusíme se vám zprostředkovat postupně další docela dobrou pomůcku aktivace určitých druhů energií v těle pomocí  gest, které se označují ve východních kulturách jako Mudry. Vzhledem k tomu, že v tom jak učil František Bardon  základní práce se živlovými energiemi a s tím i jiné praktiky, mezi které patří spojení těchto energií do jednotlivých gest a sám jsem tímto výcvikem prošel, vím jak mocně tyto gesta fungují. Proto jsem se rozhodl vás seznámit s těmito východními mudrami a nechám na vás, zda pochopíte smysl toho co vám budu postupně předkládat pro váš život a harmonizaci kdykoliv a kdekoliv, jako součást individuální přípravy k Vzestupu. Zároveň  budu k těmto mudrám dávat pomocné opory vědomí v podobě zvuků, barev a pocitů, které se mohou pro vás stát velice mocným nástrojem sebeovlivňování žádoucím směrem  k nastolení vnitřní harmonie. Předem vás, ale žádám a prosím o shovívavost v začátcích tohoto nelehkého úkolu, jak to celé složit do ucelené formy. Je možné, že počáteční části budu zpětně předělávat, ale budeto spíše o ucelení formální než obsahové, z hlediska skutečné nauky. Přeji tedy maximální ponaučení a vzornou praxi s těmi nejlepšími účinky, které budete dosahovat.

 

Jednotlivé Mudry budou zveřejňovány v Otázkách dne

 

 

                               

V konečcích prstů je několik tisíc nervových zakončení, která jsou spojená s různými orgány v těle. Proto mají mudry také moc léčit a vyrovnávat energie v těle a mysli. Mohou pomoci během několika dní, někdy minut, nebo některé mudry dokonce i vteřin. Apána a Šunja mudra účinkuje ihned, zatímco např. Gjána, Apána Prithiví a Prána mudra účinkuje lépe při delším, pravidelném cvičení.

Akáša mudra je používaná všemi vaišnavy při zpívání na růženci. Právě spojení palce a prostředníčku se používá při držení kuliček růžence a to napomáhá nejen koncentraci, ale tato mudra také řeší nervové, nebo psychycké problémy spojené s nedostatkem prostoru (akáša).

Linga mudra zvyšuje horko v těle, takže pomáhá člověku, když je mu zima. Je prospěšná při nachlazeních, od kterých linga okamžitě uleví. Dokonce i v zimě se při delším cvičení této mudry můžete začít potit. Také odstraňuje přebytečný hlen v těle.Prána mudra zase posiluje vitalitu. Pomáhá při únavě a nervózitě. Její cvičení odstraňuje problémy se zrakem.

Apan váju mudra dokáže během několika vteřin pomoci při příznacích infarktu, nebo také pomáhá při záchvatech kašle a astmatu. Ulehčuje problémy se žaludkem, například při plynatosti. Je prospěšná při bolestech v hrudním koši.

Ke zlepšení močových problémů a bolestí je užitečná Apána mudra. Také z těla odstraňuje toxické látky a pročišťuje celou soustavu.

Další mudra má jméno Surabhi a používá se též při uctívání Božstev. Symbolizuje posvátnou krávu Surabhi a je účinná proti revmatismu a zánětech kloubů. Bystří také inteligenci.

Za velmi důležitou mudru je považována Gjána mudra. Příznivě ovlivňuje svaly a mozek. Dává klid mysli, posiluje srdce, pomáhá při nespavosti, depresích a vysokém krevním tlaku. Je výborná proti stresu a nervozitě. Podporuje pozornost, zlepšuje paměť a inteligenci. Dělá se tak, že špičky ukazováčku a palce se lehce spojí. Ostatní prsty zůstanou uvolněny a natažené. Tuto mudru je nejlepší vytvořit oběma rukama, přičemž pravou dlaň držte na levé dlani. Oba palce se dotýkají.

Prithiví mudra odstraňuje všechny druhy fyzické slabosti a zvyšuje vitalitu. Pomáhá hubeným lidem přibrat na váze. Příznivě působí na játra a žaludek.

                           

Sahadža Šankha mudra zlepšuje krevní oběh, opravuje hlasové vady, jako třeba koktání a zajíkání se. Je užitečná zejména zpěvákům a řečníkům, neboť posiluje a zlepšuje hlas. Je pomocníkem k lepšímu trávení jídla a je schopná předejít problémům s trávením.

Šankha mudra léčí nemoci pupeční žlázy a štítné žlázy, zlepšuje problémy krku, hrdla.

Šunja mudra je skvělá pro zlepšení ušních a sluchových problémů.

Udána mudra pomáhá na problémy s rukama a nohama.

Váju mudra léčí revma, artritidu, dnu, parkinsnovu nemoc, ochrnutí obličeje a ztuhlá záda a krk. Je také výborná na bolesti kolen. Pomáhá od nadýmání, překyselení, a špatného trávení.

Smána mudra pomáhá na problémy celého těla.

Súrja mudra snižuje množství tuku v těle, a odstraňuje stres a mentální napětí.

                                                     

___________________________________________________________________________________________________________________________

 

Snad Vás tento seriál zaujme a hlavně vám pomůže v každodenním životě vyladit vnitřní pochody v trojjediném těle i trojjediném Duchu.

Obrázky jsou jen jako dekoračně ilistrační přiblížení, nejsou to skutečné Mudry přiřazené k textu.

LK

 

Diskusní téma: Mudry a jejich pomoc v každodenním životě

Datum: 25.04.2018

Vložil: Petr Ř.

Titulek: Pudu to vyzkoušet

Gjána mudra bude to co asi pasuje pro mne.Asi za měsíc se podělím o poznatky kak na mne mudra působí.

Datum: 05.01.2013

Vložil: Marie Z.

Titulek: vřele doporučuji

Mám s cvičením muder dlouhodobě velmi dobré zkušenosti. Našla jsem nakteré z nich kdysi v knize Léčivá síla jógy od Susi Rithové, kterou vydalo nakladatelství Ikar v roce 2001. Je tam řada velmi dobrých a účinných cvičení. Používám je jen v akutních případech, což je škoda, ale zatím jsem nezvládla více.