O duchovním poznání a cestě bez dogmat a jiných nesmyslů na konci této Epochy

Vánoce a vánoční tradice ve světě

23.12.2010 10:30

Většina tradic vznikla z potřeby věčně udřených lidí alespoň o Vánocích na chvíli zapomenout na těžký životní úděl. Nikoho nepřekvapí, že spousta zvyků pocházela od jídla, které bývá na Štědrý večer vždy výjimečné.

Mnoho podobných nebo zcela odlišných zvyků najdeme i v jiných koutech Evropy, či v zámoří.U nás bývalo - a možná v mnoha rodinách ještě je – zvykem nejíst na Štědrý večer drůbež, aby neuletělo štěstí Zbytky jídla se pěkně po staročesku zakopaly na poli nebo pod ovocné stromy, aby se dostavil hojný a úrodný rok.
 
V podobném duchu se chystaly štědrovečerní pokrmy o sedmi nebo devíti chodech, neboť lichá číslice zaručovala prosperující hospodářství v nadcházejícím roce. Před vybranými lahůdkami dostávaly přednost klíčící a pučící potraviny jako fazole a čočka, které se měly postarat o pevné zdraví a dostatek peněz.



Zatímco u nás je v současné době považován za tradiční vánoční pokrm kapr s bramborovým salátem, konzumace této sladkovodní ryby je ve světě poměrně ojedinělá. - přestože například v Dánsku se slavnostní večeře v mnohém podobá té naší. I tam se podává bramborový salát, k němu ryby a uzené maso.

Slavnostní vánoční jídlo v Dánsku začíná tradičně rýžovou kaší, v níž je ukryta mandle. Kdo ji najde, dostane ,,mandlový dárek", což bývá například. prasátko z marcipánu. Teprve po kaši se servíruje vepřová pečeně nebo pečená, bohatě nadívaná kachna, husa nebo krocan.

V Bulharsku je štědrovečerní tabule střídmější - na Štědrý večer na stole kralují bezmasé pokrmy. A protože i zde lidé přikládají číslu sedm zvláštní význam, jedí na Vánoce sedm různých vegetariánských jídel. K dobré tradici patří závitky z vinných listů nebo listů nakládaného zelí plněných rýží, hustá polévka s bílými fazolemi, koláč z listového těsta a dýňová nádivkou, a v každém případě čerstvě upečený chléb.. Ten ostatně nesměl nikdy chybět ani na našem štědrovečerním stole, neboť chléb je Boží dar, kterého si lidé vždy vážili, a slušelo by se to i dnes, kdy je všech potravin dostatek.

Několik chodů mívá štědrovečerní večeře ve většině zemí světa - například ve Francii jich bývá až dvanáct. Hlavním jídlem je tradičně krůta plněná kaštanově nádivkou, nechybí šneci, žabí stehýnka a samozřejmě ústřice. Až propastný rozdíl je ve způsobu stolování. Zatímco u nás se tradiční večeře odehrává v rodinném kruhu, lidé v zemi galského kohouta se často vydávají na Štědrý večer do restaurace.



Zcela jinak vypadá slavnostní večeře v jiných koutech Evropy. Na britských ostrovech za Lamanšským průlivem se tradičně podává puding, který mívá tmavohnědou barvu, protože se nevaří jako u nás, ale peče a stolovníci si jej navíc polévají brandy.

O Štědrém večeru se traduje historka o kachních játrech, která bývala typickým anglickým vánočním pokrmem. Říká se, že na Štědrý večer roku 1588 pojídala královna Alžběta pečenou kachnu a přesně v té chvíli přišla zpráva o zničení španělské armády anglickou flotilou. Od tohoto období se kachní játra stala součástí slavnostní vánoční tabule.



Vánoční zvyky v ostatních částech křesťanského světa byli často převzaty od kolonizátorů. Proto se například v Austrálii na Vánoce připravují pokrmy v anglickém stylu – na stole nesmí chybět plněný krocan, paštiky a různé pudinky. A co se týče nadělování dárků pod stromeček, zvyk je stejný jako v Anglii. Štědrý večer se slaví až druhý den ráno, kdy děti nedočkavě rozbalují dárky schované v červených punčochách, které se zavěšují na krb. Milé vánoční drobnosti naděluje Otec Vánoc anebo moderní Santa Claus.

A když už jsme navštívili protinožce, podívejme se do talíře Filipíncům. Ti o Štědrém dnu nabízejí věřícím, kteří jdou do kostela pečivo s milým názvem bibingka. V podstatě se jedná o rýžový koláč, z rýžové mouky, másla, vajíček, cukru a kokosového mléka. Směsí se naplní hliněná forma vyložená banánovými listy, navrch se položí bizoní sýr (carabao) a solená kachní vejce. Rýžové koláče se často pečou na dřevěném uhlí a servírují s čerstvě nastrouhaným kokosovým ořechem a horkou čokoládou. Zvláštní vánoční pečivo, že?


Autor: Irena Forejtová

Převzato z :  https://www.zeny.cz/magazin/vztahy/vanoce-a-vanocni-tradice-ve-svete.aspx

Diskusní téma: Vánoce a vánoční tradice ve světě

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.