O duchovním poznání a cestě bez dogmat a jiných nesmyslů na konci této Epochy

Základy energetiky těla (podle TČM)

28.02.2011 08:14

Jin & Jang

Monada

Princip Jin - Jang vychází z taoismu. Tato filosofie jej popisuje jako dva opačné neustále spolu soupeřící prvky, které však jeden bez druhého nemohou existovat. Jejich vnitřní boj utváří životní energii - čchi.

Jin

Ženský prvek zahrnuje negativní spektrum energie: tmu, chlad, klid, noc, atd. Z hlediska léčby sem spadají tzv. plné orgány, které provádějí resorbci, zpracovávání a ukládání látek: srdce a jeho obal, plíce, játra, ledviny, slezina.

Příliš mnoho energie Jin může způsobovat únavu, zadržování tekutin, výtoky nebo mravenčení.

Poznámka: nemusí být a ani není tzv. čistý Jin!!! Je Jang v Jinu  a nebo Jin v Jinu (Magnetické fluidum)...

Jang

Mužský prvek je opakem, analogicky tedy kladnou energií: světlo, teplo, aktivitu, den, atp. Příslušejí mu tzv. duté orgány přijímající živiny a vylučující zbytky: žaludek, střeva, žlučník, močový měchýř, cévní systém a tři ohřívače.

Příliš mnoho této energie může zapříčiňovat vysoký krevní tlak, migrénu či jiné akutní bolesti.

Poznámka: nemusí být a ani není tzv. čistý Jang!!! Je Jang v Jangu (Elektrické fluidum) a nebo Jin v Jangu...


Je ale důležité si uvědomit, že na základě své fyziologické funkce má každý orgán jistý podíl Jin i Jang, ty do sebe vzájemně přecházejí a transformují se. Zdravý organismus má tyto principy v rovnováze a jejich energie proudí akupunkturními drahami, tj. meridiány. Je-li tento stav dlouhodobě narušen, lidské tělo je nemocné. Akupunktura se snaží předcházet vzniku nerovnováhy, popřípadě odbourávat její příčiny.

 

5 základních prvků

Prvky mající vliv vždy na dva orgány, z nichž jeden odpovídá principu Jin a druhý Jang. Vytváří tak párové akupunkturní dráhy:

Element Vody

  • dráhy: ledviny a močový měchýř
  • barvy: modrá a černá
  • chuť: slaná
  • období: zima

Je zásobárnou energie, kterou tělo potřebuje je-li v déle trvajícím stresu. Dráha ledvin uchovává tyto zásoby a umožňuje je tělu využít v okamžiku pohotovosti. Dráha močového měchýře hospodaří s tělními tekutinami. Ovlivňuje také zdraví kostí, sluch a sexualitu.

Z hlediska chování vyvolává strach, který v rozumné míře zvyšuje šanci organizmu přežít.

Nerovnováha se může projevovat studenýma rukama a nohama, přehnanou chutí na slané, infekcemi močových cest, lámáním vlasů, fóbiemi, neplodností, pomalým hojením fraktur či bolestí v dolní části zad.

Element Dřeva

  • dráhy: játra a žlučník
  • barvy: purpurová a zelená (tradiční barvy uzdravení a proměny)
  • chuť: kyselá
  • období: jaro

Tento prvek působí na zdraví svalů, šlach a vazů. Zároveň se podílí na samotném trávení, zpracovávání živin a pročišťování krve. Zlepšuje zrak (a to jak silné oči a snadnou akomodaci, tak pomyslné vnitřní vidění, pohled na situaci z více stran).

Pokud je tento element v rovnováze dodává energii pro dosažení vytoužených cílů, čímž umožňuje stárnutí bez lítosti.

Naopak jeho nerovnováha se projevuje agresí, přejídáním, bolestmi hlavy, alergiemi, nerozhodností, problémy očí a páteře nebo záněty šlach a svalovými křečemi.

Element Ohně

  • dráhy: srdce a tenké střevo + osrdečník a tři ohřívače (zvané též trojitý zářič nebo tři Ohně)
  • barvy: červená a růžová
  • chuť: hořká
  • období: léto

Oheň ovlivňuje tvořivost a zdraví srdce, reguluje krevní oběh a obecně celý systém meridiánů. Podílí se také na zpracovávání potravy a jejího oddělení od zbytků, odpadů. Trojitý zářič řídí tři energetická centra, a to dutinu hrudní, břišní a pánevní. Je jediným meridiánem, který není vázán na určitý orgán.

Emočním projevem tohoto prvku je radost.

Symptomy ukazující na nerovnováhu tohoto prvku jsou srdeční potíže, špatný krevní oběh, nízké libido, deprese, apatie, nefyziologické změny teplot, kožní onemocnění nebo např. bezohlednost a nedostatek empatie.

Element Země

  • dráhy: slezina a žaludek
  • barvy: žlutá, oranžová a hnědá
  • chuť: sladká
  • období: pozdní léto

Země je základním prvkem působícím na tělesnou i duševní vyrovnanost. Dále ovlivňuje sexualitu, plodnost, správnou tvorbu krve i trávení. Reguluje mimo jiné také menstruační cyklus.

Emoce spjatá s tímto prvkem je soucit. Je-li v rovnováze, dává pocit stability. Naproti tomu špatné odchylky této energie mohou způsobovat přehnanou nejistotu, zbytečné omlouvání či příliš vstřícný přístup k druhým na vlastní úkor.

Onemocnění související s elementem Země jsou kožní nebo žaludeční vředy, nevolnosti, zvracení, poruchy příjmu potravy, diabetes a hypoglykémii, nepravidelnou ovulaci, předmenstruační syndrom, neplodnost nebo plísňové infekce.

Element Kovu

  • dráhy: tlusté střevo a plíce
  • barvy: bílá, stříbrná a šedá
  • chuť: pálivá
  • období: podzim

Kov ovlivňuje zdraví našich vnitřností, dýchacího systému a kůže. Detoxikuje tělo ve smyslu fyzických i psychických "odpadů". Posiluje smysl pro čest a spravedlnost.

Emocí tohoto prvku je smutek. V rovnováze nám pomáhá zbavit se nepříjemných zážitků a nabýt nové naděje. Opakem je dlouhé truchlení a neschopnost překonat minulost.

Příznaky nemocí souvisejících s narušením rovnováhy jsou akné, ekzémy, popraskaná kůže, záněty dutin i průdušek, chronické rýmy, astma, bolesti hlavy v čelní části, zácpy nebo naopak průjmy.

Orgánové hodiny

Energie prochází všemi zmiňovanými orgány v přesně stanovených drahách a časech. Během celého dne se postupně dostane na všechny. Orgánové hodiny nám ukazují dobu, kdy je daný orgán maximálně aktivní, tudíž jím právě prochází nejvíc energie. V těchto charakteristických momentech lze také patologický stav orgánu nejlépe ovlivnit. Nové medicínské studie ohledně biorytmů v mnohém odpovídají právě tomuto starému čínskému učení.

Intervaly maximální aktivity:

Orgánové hodiny

 

Akupunkturní body a jejich dráhy

Akupunktura se snaží diagnostikovat jakékoliv špatné odchylky energie a ty pak vyrovnat. Terapie spočívá ve vpichování ocelových jehliček do příslušných akupunkturních bodů. Tradiční čínská medicína popisovala 365 takovýchto bodů, dnes jich je uváděno až 2000. Valná většina z nich leží na některých ze 14 drah, tzv. meridiánech. Jednotlivé meridiány nesou jména podle orgánu, který reprezentují. Správným působením na jednotlivé dráhy můžeme však ovlivňovat i celou řadu dalších orgánů (viz tabulky níže).

acupuncture_02.jpg


Orgánové dráhy a možnosti jejich ovlivnění:

Jinové dráhy

Meridián Dráha plic Dráha sleziny Dráha srdce = Hlavní správce Dráha ledvin Dráha osrdečníku Dráha jater
Cesta sestupně od hrudníku k ruce vzestupně od nohy k hrudníku sestupně od hrudníku k ruce vzestupně od nohy k hrudníku sestupně od hrudníku k ruce vzestupně od nohy k hrudníku
Orgány nos, hrdlo, plíce, hrudník, horní končetiny plíce, břicho, střeva, žaludek, slezina, játra, urogenitální systém, dolní končetiny srdce, hrudník, CNS, horní končetiny plíce, vnitřní orgány, urogenitální orgány, hrdlo, dolní končetiny cévní systém, nervový systém, srdce, hrudník, žaludek, horní končetiny játra, žlučník, postranní části trupu, pankreas, urogenitální orgány

 

Jangové dráhy

Meridián

Dráha tlustého střeva

Dráha žaludku

Dráha močového měchýře Dráha tří ohřívačů Dráha žlučníku
Cesta vzestupně od ruky k hlavě sestupně od hlavy k noze sestupně od hlavy k noze vzestupně od ruky k hlavě sestupně od hlavy k noze
Orgány ústa, zuby, hlava, hrdlo, jazyk, tváře, jícen, horní končetiny hlava, tváře, ústa, zuby, hrdlo, žaludek, střeva, dolní končetiny hlava, šíje, záda, CNS, oblast hýždí, kůže, vnitřní orgány uši, oči, postranní části hrudníku, lokty, ramena uši, oči, hrudník, játra, žlučník, hýždě, kolena, dolní končetiny

 

Nepárové dráhy

Meridián Přední střední dráha = Céva početí = Ren Zadní střední dráha = Řídící céva = Du
Cesta od středu hráze k prostředku brady od kostrče, přes páteř a hlavu, na uzdičku horního rtu
Orgány močový měchýř, tenké střevo, žaludek, srdce, obal srdce, tři ohřívače žaludek, žlučník, játra, urogenitální oblast

Diskusní téma: Základy energetiky těla (podle TČM)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.