O duchovním poznání a cestě bez dogmat a jiných nesmyslů na konci této Epochy

Zdraví a staronové poznatky - 4 (Kustovnice)

09.12.2010 08:45

Kustovnice

Kustovnice čínskáKustovnice čínská, latinsky Lycium chinese, známá také jako goji, je sladké bobulovité ovoce oranžové nebo světle červené barvy. Plody jsou asi 1-2 cm dlouhé a vzhledem se nápadně podobají šípku. Roste na trnitém keři s převislými větvemi, který kvete drobnými fialovými kvítky. Plody vyrůstají na dlouhých stopkách.

Kustovnice pochází z Číny, kde bylo užívání těchto plodů poprvé zaznamenáno již v 1. století našeho letopočtu. Od té doby se zde používá jako omlazující ovoce a je považována za naprosto nepostradatelný potravinový doplněk. Prodává se doslova na každém rohu – v lékárnách, na trzích, ale i v samoobsluhách. Téměř každý Číňan toto ovoce zná a používá. Oblíbenost kustovnice tkví v její mnohostranné prospěšnosti pro lidský organismus, přičemž nejsou známy žádné negativní vedlejší účinky.

Plody se nejčastěji konzumují v sušené podobě, ale díky své příjemné chuti se mohou jíst i syrové. Přidávají se do ovocných koktejlů a šejků, do cereálních směsí nebo do různých druhů pokrmů.

Číňané z kustovnice připravují čaj.

 

Složení kustovnice

Z nutričního hlediska patří kustovnice k jednomu z nejhodnotnějších druhů ovoce.

Je nejbohatším zdrojem karotenoidů. Obsahuje alfa a beta karoten, lutein, lykopen a zeaxanthin. Má vyšší obsah beta karotenu než mrkev.

GojiDále obsahuje 11 minerálů v organické podobě, 18 druhů aminokyselin včetně všech esenciálních, které si lidské tělo nedokáže vytvořit samo, a 21 stopových prvků – z nich např. zinek, železo, měď, vápník, selen, fosfor a germanium, které se v potravinách nachází jen zřídka a je důležité díky své schopnosti působit proti rakovinným buňkám.

Další složku kustovnice tvoří skupina vitaminů – C, B1, B2, B6 a E.

Neopomenutelný je protizánětlivý činitel beta sisterol a unikátní skupina lycium polysacharidů, které pomáhají odstraňovat volné radikály, čímž zpomalují proces stárnutí a posilují imunitní systém.

 

Účinky kustovnice

Účinky tohoto ovoce, potvrzené moderními výzkumy, jsou skutečně pozoruhodné a pokrývají celou škálu problémů.

Kustovnice čínská:

  • harmonizuje činnost jater a ledvin
  • výrazně posiluje imunitní systém
  • příznivě působí na krvetvorbu a snižuje krevní tlak
  • zvlhčuje plíce, čímž pomáhá při astmatuGoji a některých druzích alergií
  • působí proti rozšiřování lupénky a jiných kožních onemocnění
  • pročišťuje organismus, a proto je vhodná po nadměrné konzumaci alkoholu
  • posiluje zrak, zlepšuje jeho ostrost a uklidňuje podrážděné oči
  • antioxidační účinky – snižuje riziko poškození buněk volnými radikály, čímž zpomaluje degenerativní procesy v organismu a působí proti stárnutí
  • afrodiziakální vlastnosti, podporuje sexuální funkce a potenci mužů

 


Podle tradiční čínské medicíny kustovnice působí na meridiány jater a ledvin a tím také zlepšují zrak, jehož stav je ovlivňován právě stavem jater. Játra a ledviny často potřebují posílit hlavně muži ve středních letech, zvláště pokud mají často pohlavní styk nebo nadměrně požívají alkohol.

Tradiční čínská medicína používá kustovnici také v počátečních stádiích některých onemocnění jako je např. tuberkulóza nebo cukrovka; dále při závratích, zhoršeném vidění a chronickém kašli.

Výzkumy bylo zjištěno, že kustovnice redukuje počet antigenů, které souvisejí s alergickými onemocněními. Z tohoto důvodu se využívá i při léčbě lupénky.

KustovniceDo jisté míry byly prokázány i afrodiziakální účinkyhladinu mužského pohlavního hormonu v krvi a stejně tak i jejich vitalitu. kustovnice. Konzumace jejích plodů zvyšuje mužům, kteří mají problémy s potencí,

Sloučenina betain, kterou plody kustovnice obsahují, léčí různé chronické jaterní choroby, příznivě působí na regeneraci jaterních buněk, podporuje růst, snižuje hladinu cukru v krvi a hladinu krevních lipidů. Dále snižuje hladinu cholesterolu a tlumí vznik aterosklerózy.

Diskusní téma: Zdraví a staronové poznatky -4 (Kustovnice)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.